De ce a fost achitat Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, acuzat de fraudă cu bani europeni

Ciprian Ioana 06.06.2019, 18:14
De ce a fost achitat Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, acuzat de fraudă cu bani europeni

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a fost achitat, în primă instanță, în dosarul privind frauda cu fonduri europene, așa-numitul dosar Nazarcea. Arhiepiscopia invocă Înălțarea Domnului.

Curtea de Apel Constanța l-a achitat, joi, pe Arhiepiscoul Tomisului, Teodosie. El fusese trimis în judecată, alături de alte persoane, în dosarul Nazarcea, în care procurorii încearcă să probeze fraude cu fonduri europene.

Teodosie era acuzat că a prezentat documente false la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură, în baza cărora a accesat fonduri europene. Și ceilalți cinci inculpați din dosar au fost achitați, însă procurorii pot face recurs.

De ce a fost achitat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au stabilit că probele adunate de procurorii DNA nu sunt suficient de solide. Magistrații chiar au dispus ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului.

Conturile Arhiepiscopului Teodosie erau blocate, dar Curtea de Apel Constanța au decis că poprirea nu se mai justifică. Unul dintre judecătorii din complet este Cristian Deliorga, pe care PSD l-a numit la Curtea Constituțională.

Decizia poate fi atacată la Înalta Curte, mai ales că procurorii DNA au cerut pedeapsa maximă pentru Teodosie.

Arhiepiscopia Tomisului pune decizia de achitare pe seama sărbătorii Înălțării Domnului.

„Sărbătoarea Înălţării Domnului aduce tuturor bucuria înălţării unei justiţii drepte. Pe fond, s-a demonstrat că toţi slujitorii Domnului şi ceilalţi inculpaţi au fost târâţi pe nedrept într-un proces. Pentru aceasta nu condamnăm pe nimeni, ci ne rugăm în continuare lui Dumnezeu, iertând pe cei ce au văzut infracţiuni acolo unde nu e cazul. Arhiepiscopia Tomisului mulţumeşte Curţii de Apel pentru că a săvârşit o judecată dreaptă şi nu s-a lăsat influenţată de presiunile exterioare actului de justiţie. Avem încredere că Înalta Curte va păstra această sentinţă de achitare a tuturor celor din dosar”

Arhiepiscopia Tomisului

ÎPS Teodosie a fost trimis în judecată în urmă cu doi ani. DNA susținea că, între 2010 și 2016, „inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene. În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită “Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi

Cu alte cuvinte, Arhiepiscopul Teodosie ar fi accesat fonduri europene pentru investiții în culturi de pe terenuri agricole care, în realitate, nu existau.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe