De ce a murit Vasilica Tastaman. Povestea ei de viață ruptă din film: actrița s-a stins înainte să urce pe scenă după 20 de ani de exil petrecuți în Suedia

Mihnea Tălău 08.07.2023, 09:51
De ce a murit Vasilica Tastaman. Povestea ei de viață ruptă din film: actrița s-a stins înainte să urce pe scenă după 20 de ani de exil petrecuți în Suedia

Puțin sunt cei care își mai amintesc de ce a murit Vasilica Tastaman, la 20 de ani de la decesul său. Îndrăgita actriță, fără studii de teatru și film, a atins celebritatea și a ajuns să joace alături de actorii din „Generația de Aur” ai României. A fost iubită de mari artiști și, la o vârstă când mai avea de oferit cinematografiei, decide să se mute în Suedia.

O viață dedicată scenei

După 20 de ani petrecuți în țara nordică a decis să revină în România, după Revoluție, și repeta o piesă de teatru. Din nefericire nu a mai apucat, plecând dintre noi cu puțin înainte de premieră.

Vasilica Tastaman a avut o copilărie grea. La vârsta de 14 ani a rămas fără tată, motiv pentru care, nu reușește să ajungă să își desăvârșească studiile de actorie, scrie Newsweek.ro.

„Probabil că pasiunea mea de spectatoare i-a impresionat, promiţîndu-mi primul rol de copil ce se va ivi într-o piesă. Aveam 12 ani ! Şi într-adevăr, repertoriul cuprindea destule texte cu fetiţe obraznice şi copii orfani. Într-o zi, în mahalaua mea a apărut o doamn care căuta copilul-actor. Astfel am fost depistată, astfel mi s-a hotărît destinul”, povestea în Revista Teatrul din 1972.

În prodigioasa sa carieră a jucat alături de nume mari ale teatrului și filmului românesc, ca Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, Ion Lucian, Ștefan Ciubotărașu, Octavian Cotescu, Radu Beligan, Amza Pellea, Florin Piersic, în numeroase piese de teatru, dar și în filme precum: “Veronica”, “Eu, tu și Ovidiu”, seria “B.D. – Brigada Diverse”, “Păcală”, “Astă-seară dansăm în familie”, “Nea Mărin Miliardar”.

Actrița îndrăgită de români care a avut un trecut amoros agitat
Actrița Vasilica Tastaman

Primii pași spre actorie i-a făcut cu Elvira Petreanu care îi dă lecţii de dicţie și îi arată cum să meargă și să dea replica pe o scenă. La 18 ani, era deja actriţă la Teatrul Giuleşti din Bucureşti, graţie doamnei director Elena Deleanu. „Moni Ghelerter tocmai punea în scenă “Familia Covaci”.

Ulterior, începe să joace pe scena Teatrului Municipal, actualul “Lucia Sturdza Bulandra”, iar din 1961, pe scena nou-înființatului Teatru de Comedie.  În film, debutează în 1958, în “D-ale carnavalului”, cu rolul Didina Mazu.

De ce a murit Vasilica Tastaman

Actrița a fost căsătorită de două ori, cu fostul fotbalist și antrenor Emerich Ienei și cu actorul Dan Tufaru.

La 48 de ani, în 1981, se stabilește în Suedia, unde va continua să joace pe scena teatrului din Malmö.

La reîntoarcerea în țară, în 2003, urma să joace într-un spectacol, pe scena de la Comedie. O hemoragie digestivă i-a curmat însă visul de a fi din nou pe o scenă românească.

Se stinge din viață pe 30 martie 2003, la București.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...