Cum mai poate România să intre în Schengen în 2023. Primul pas depinde acum de Suedia

Beatrice Dumitru 03.01.2023, 15:17
Cum mai poate România să intre în Schengen în 2023. Primul pas depinde acum de Suedia

România nu a reușit să intre în Spațiul Schengen nici la 11 ani de la prima aderare, atunci când Olanda și Suedia au votat împotriva țării noastre, iar în decembrie 2022, Austria a fost cea care s-a opus. Dar există o posibilitatea ca aderarea României să fie discutată din nou în luna martie, dar totul depinde acum de Suedia.

Ce șanse are România să intre în Schengen în 2023

La începutul lunii decembrie 2022, în cadrul Consiliul JAI, Austria a votat împotriva aderării României în Spațiul Schengen, evocând probleme cu migrația ilegală. Aderarea României ar putea fi discutată din nou în luna martie 2023, la un nou Consiliu JAI.

Eurodeputatul Eugen Tomac spune că Guvernul României ar trebui să ia în calcul sesizarea Curții de Justiție a UE în dosarul Schengen și este de părere că țara noastră nu are nicio șasă să intre anul acesta în spațiul european de liberă circulație, deoarece 2024 este un an cu alegeri europarlamentare, iar acest subiect nu va fi pe ordinea de zi a statelor membre, pentru că „nimeni în campania electorală nu va spune că extinde Spațiul Schengen”.

Cum mai poate România să intre în Schengen în 2023. Primul pas depinde acum de Suedia
Eugen Tomac, eurodeputat și președinte PMP.

Cred că termenul cel mai realist este de minim doi ani de zile pe care trebuie să-i așteptăm pentru a fi din nou repus pe agenda Consiliului JAI acest subiect. Șansa noastră a fost ratată pe 8 decembrie. Nu ne rămâne decât o singură soluție pe care o văd în momentul de față și care poate fi luată în calcul și ar trebui luată în calcul de către Guvernul de la București și anume să sesizăm Curtea de Justiție a UE, pentru că aici nu mai avem un conflict politic între state, aici e o problemă juridică între instituțiile UE”, a declarta Eugen Tomac pentru RFI România.

De ce depinde aderarea României la Spațiul Schengen de Suedia

Eugen Tomac a mai spus că aderarea României la Spațiul Schengen depinde acum de Suedia, care a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2023, dar nu are pe agendă subiectul extinderii spațiul de liberă circulație.

În primul rând, trebuie să-i convingem pe suedezi să pună pe ordinea de zi acest subiect al extinderii Spațiului Schengen. Dar am văzut programul președinției suedeze, niciun fel de referire cu privire la extinderea Spațiului Schengen, singurul aspect pe care îl menționează pe timpul președinției suedeze este legat de consolidarea Spațiului Schengen. Mulți fac trimitere la ceea ce se poate întâmpla în a doua parte a anului 2023, când va prelua președinția UE Spania. Spania însă va avea alegeri în decembrie. Nu văd cum un Guvern care intră în campanie electorală va avea pe agenda sa drept prioritate extinderea Spațiului Schengen”, a mai declarat Eugen Tomac.

Dacă România bate pasul pe loc, Bulgaria pare să avanseze spre aderarea la Schengen. În timpul vizitei pe care a făcut-o în Austria, pentru a vedea concertul de Anul Nou de la Viena, președintele bulgar Rumen Radev a stabilit cu cancelarul Karl Nehammer ca acesta să meargă pe 23 ianuaire la frontiera bulgară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...