Amza Pellea a fost unul dintre cei mai remarcabili actori de teatru și film din România. Contribuția sa în lumea artei a fost deosebit de valoroasă, dând naștere unor personaje celebre care au rămas în memoria colectivă. Printre rolurile sale memorabile se numără Mihai Viteazul și Nea Mărin, în care a reușit să aducă autenticitate și profunzime, captivând publicul cu talentul, carisma și amuzamentul său. Iată de ce a murit Amza Pellea.
Amza Pellea a trăit o poveste de dragoste extraordinară alături de soția sa, Domnica Policrat. În anul 1958, s-au întâlnit și au devenit nedespărțiți de atunci.
Cei doi au avut o fiică, pe nume Oana Pellea, care s-a născut pe 29 ianuarie 1962 care a devenit, la rândul ei, o actriță de mare succes.
Cu ocazia nașterii fiicei sale, Amza Pellea i-a dedicat o poezie emoționantă, exprimându-și astfel iubirea și așteptarea pe care le purta în calitate de tată. Versurile sale captivante descriu emoțiile puternice și bucuria pe care a simțit-o atunci când fiica lui a venit pe lume.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Te-ai întrupat din stele, Din pulbere, din vânt, Din gândurile mele, Din apă, din pământ, Și din iubirea noastră, Clocotitoare, vie…. Ai înflorit albastră, Gingașa bucurie, Aluneci ca o rază de soare jucăuș, Ești apa dintr-o rază, Ești pumnul meu căuș, Din care însetat, Sorb viața-adevărată, Și bucurie multă, Și lacrimă curată…. Prin tine devin veșnic, Și capăt sens și țel, Prin tine sunt puternic, Sunt piatră, sunt oțel, Și datorită ție, Fetița mea cea mică, De-acuma lui tăticu…. De moarte nu-i e frică….“
Amza Pellea a pierdut lupta cu o boală incurabilă la vârsta de 52 de ani. Ca fumător înrăit, plămânii săi au fost grav afectați de un cancer agresiv.
Tristul eveniment al trecerii sale dincolo de această lume a avut loc la data de 12 decembrie 1983. Amza Pellea a fost înmormântat în Cimitirul Bellu, lăsând în urmă o moștenire artistică de neegalat.
De asemenea, la data de 31 august 2008, comunitatea din Băilești, orașul natal al lui Amza Pellea, a sărbătorit inaugurarea „Casei Memoriale Amza Pellea”.
Citește și: Imagine rară cu Amza Pellea în ziua nunții. Cum arăta atunci când s-a căsătorit cu Domnica
Această clădire, construită în anul 1908, a fost extinsă și renovată pentru a găzdui câteva obiecte personale ale actorului, precum fotografii de familie și cu prietenii săi.
Aceasta servește drept adăpost pentru amintirea și moștenirea artistică a lui Amza Pellea, oferind o incursiune în viața și cariera sa.
În plus, la aniversarea a 80 de ani de la nașterea actorului, în anul 2011, Amza Pellea a primit o stea memorială pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame – din Piața Timpului din București.
Steaua a fost dezvelită de către fiica sa, talentata actriță Oana Pellea, în semn de recunoaștere a contribuției deosebite a lui Amza Pellea în industria cinematografică românească.