EXCLUSIV

Mihai Mălaimare ”Sache” dezvăluie secretele comediei ”Nea Mărin Miliardar”. Ce s-a întâmplat la filmări între Amza Pellea și Sergiu Nicolaescu

Stan Filon 09.04.2021, 20:46

Filmările pentru cel mai vizionat film românesc al tuturor timpurilor, “Nea Mărin Miliardar”, au fost amuzante pentru toți actorii, de parcă s-ar fi aflat la o petrecere. O spune chiar Mihai Mălaimare, interpretul recepționerului Sache. Dezvăluirile actorului, despre Amza Pellea, dar și despre ceilalți colegi de neuitat, sunt savuroase. ”Ei erau o generaţie care se mişca împreună, gândind oarecum la fel şi cu o altă optică de a vedea lumea şi umorul”, ne-a spus Mihai Mălaimare, în exclusivitate pentru impact.ro.

Secretele comediei ”Nea Mărin Miliardar”, spuse de actorul Mihai Mălaimare

“Amintirile despre acel film îmi vin parcă dintr-o altă lume. Şi asta nu doar fiindcă eram printre cei mai tineri de la filmări, cred că aveam 27 sau 28 de ani pe atunci, dar fiindcă cei care deţineau rolurile principale, în frunte cu Amza Pellea, Jean Constantin, Stela Popescu, Draga Olteanu Matei, Puiu Călinescu sau Ştefan Mihăilescu Brăila, ca să-i enumăr doar pe câţiva, erau dintr-o altă lume a filmului nostru. Şi nu exagerez cu nimic. Erau o generaţie care se mişca împreună, gândind oarecum la fel şi cu o altă optică de a vedea lumea şi umorul. Care azi, spune lumea ce-o vrea, nu mai există!”, îşi începe Mihai Mălaimare seria confesiunilor, pe această temă, pentru impact.ro.

“Noi, cei mai tineri, veneam primii la filmări doar ca să-i privim cu mare admiraţie pe ceilalţi, actorii consacraţi deja, ca să furăm câte ceva din harul lor. Iar filmările, în marea lor majoritate, aveau un aer de chermeză, de petrecere între prieteni care se ştiu de viaţă. Şi când spun asta nu mă refer la momentele de pauză, când se putea mânca ceva sau bea un suc sau o cafea, căci inventaseră americanii între timp cateringul. Nu, oamenii aceia filmau cum trăiau şi viceversa. Nu cred să mai existe aşa ceva azi. În plus, Amza Pellea şi Sergiu Nicolaescu, adică interpretul principal şi regizorul filmului, au avut mereu o relaţie aparte, cu totul specială. Iar asta prieşte oricărui film, nu doar acestuia despre care discutăm acum”, adaugă acelaşi Mihai Mălaimare.

Secretele comediei ”Nea Mărin Miliardar”, spuse de actorul Mihai Malaimare
Secretele comediei ”Nea Mărin Miliardar”, spuse de actorul Mihai Malaimare

“Personal, de la experimente de gen  ”Vacanţa Mare”, am încetat să mă mai uit la filme sau la emisiuni de umor de astăzi”

El îşi aminteşte şi că tipul de umor descris în filmul amintit era unul al epocii, care, după părerea sa, s-a schimbat mult după anii 2000: “Personal, de la experimente de gen  ”Vacanţa Mare”, am încetat să mă mai uit la filme sau la emisiuni de umor de astăzi. Pur şi simplu, nu sunt pentru mine. Nu le înţeleg.

Poate fiindcă am văzut şi apreciat altceva, de vreme ce risc să fiu printre puţinii care se pot bate pentru titlul neonorific de ultim actor în viaţă din distribuţia celui mai iubit film românesc al tuturor timpurilor”. Actualul director al Teatrului “Masca” reaminteşte şi un amănunt mai puţin ştiut, actorul principal, Amza Pellea, s-a implicat şi în scrierea scenariului filmului în cauză, alături de Vintilă Corbul şi de Eugen Burada.

Pelicula “Nea Mărin Miliardar”, lansată în 1979, a înregistrat cel mai mare număr de bilete vândute pentru un film românesc, 14.643.840

Pe de altă parte, Mihai Mălaimare spune că filmările în acea epocă puteau fi suspendate, pur şi simplu, dacă actorul principal al distribuţiei decreta că nu poate turna într-o zi anume, lucru aproape de negândit azi. “Îmi amintesc că am fost martor la o scenă incredibilă şi de neegalat azi. Ştefan Ciubotăraşu, alt mare actor al românilor, a venit într-o zi pe platou şi a decretat că nu poate filma în ziua aceea. Dar ce să facem maestre azi, în acest caz, l-a întrebat regizoul, uşor maliţios. Haideţi să bem o bere! Ceea ce s-a şi întâmplat.

Toată ziua s-a stat la taclale şi la băut bere. Dar, din următoarea zi, lucrurile au mers şnur şi filmările s-au terminat chiar mai repede. Şi totul a plecat de la berea aceea!”, mai spune Mălaimare.  Pelicula “Nea Mărin Miliardar”, lansată în 1979, a înregistrat cel mai mare număr de bilete vândute pentru un film românesc, 14.643.840. Amza Pellea, de la a cărui naştere s-au împlinit recent nouă decenii, a fost implicat şi în cel de-al treilea cel mai vizionat film românesc al tuturor timpurilor, “Mihai Viteazul”, regizat de acelaşi Sergiu Nicolaescu, film lansat cu exact 50 de ani în urmă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...