Nicolae Ceaușescu a avut o relație foarte strânsă cu liderul Bulgariei, Todor Jivkov. Era chiar și pe placul Elenei Ceaușescu, care era foarte mofturoasă când venea vorba de a relaționa cu alți lideri pe care trebuia să-i considere egali. Jivkov a venit de două ori în România ca să se vadă cu dictatorul român, dar, la un moment dat, prietenia lor s-a stricat, din cauza unei decizii a liderului României Socialiste.
Un lucru era clar în privința soților Ceaușescu: niciunul dintre ei nu au putut să lege o prietenie adevărată, mult timp, cu o persoană politică, nici de la noi, nici din străinătate. Nicolae Ceaușescu s-a învățat puțin cam mult cu puterea pe care a deținut-o din anii ’60, până în ultima lună a anului 1989, iar asta l-a determinat să aibă prea multă mândrie de sine. Despre Elena, nici nu mai încape îndoială. Părea că puterea a fost tot ce și-a dorit vreodată în viață, încă de când era un copil pe ulița satului de unde venea.
Cu Todor Jivkov, însă, a fost altă poveste. Acesta a stat la putere mult mai mult decât Ceaușescu, din 1956 până în 1989, iar cei doi au avut o relație diplomatică foarte bună, care s-a transformat chiar într-o prietenie din aceea cum vezi doar între politicienii care au viziuni similare. Dar nu te gândi că doar ideologia comunistă era cea care-i lega.
Jivkov a efectuat două vizite oficiale în România Socialistă și ambele au fost la Pitești, nu la București, așa cum se întâmpla cu toate personalitățile care veneau la noi. L-a invitat la Pitești pentru că era oraşul în care Ceaușescu lucrase ca ajutor de cizmar şi ca armurier în tinereţe şi de care rămăsese ataşat.
El a venit în București când avea doar 11 ani, în 1929, unde a devenit ucenic cizmar. După ce a „furat” meserie, s-a întors în Pitești să o practice. Prin 1935, tot aici, a lucrat și ca ajutor de armurier. Era, deci, un om al muncii, deprins cu greutățile neajunsurilor încă de copil și cam toți românii știu acest capitol din viața lui Ceaușescu.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Jivkov a venit pentru prima dată în România, la Pitești, pe 20 aprilie 1967, deci la puțin timp după ce obținuse Nicolae Ceaușescu puterea. A doua vizită a făcut-o opt ani mai târziu, pe 8 mai 1975.
Ovidiu Mihăilescu a fost unul dintre organizatorii celei de-a doua vizite a liderului bulgar și a povestit cum era relația dintre cei doi lideri comuniști:
„Sincer să fiu, îmi plăcea mult mai mult de Jivkov decât de Ceauşescu, era un om blând şi amabil, dornic să afle cât mai multe informaţii despre oraşul în care revenea. Întâlnirea de la Piteşti a fost una lipsită de tensiune, relaxată, asta şi pentru că Jivkov era singurul lider comunist est-european care era agreat atât de Nicolae, cât şi de Elena Ceauşescu”, a spus Ovidiu Mihăilescu, conform Adevărul.
Tot în timpul vizitei, cei din anturajul Ceaușeștilor au aflat și de ce aceștia aveau o relație atât de bună cu Jivkov și de ce el îndrăgea România:
„Jivkov a spus că mama lui provenea dintr-un neam de vlahi din oraşul Somovit, aflat la Dunăre, şi că limba română a fost limba maternă a mamei lui. A dezvăluit şi că bunica lui are mai multe rude în sudul României. Cred că şi originile parţial româneşti ale familiei lui Jivkov au contribuit la relaţia strânsă pe care a avut-o cu Ceauşescu.”
După cum era de așteptat, prietenia cu un alt politician n-a durat la nesfârșit. Relația lor diplmatică și chiar de prietenie s-a erodat la finalul anilor ’80, din cauza problemei ecologice provocată de România în zona Ruse – Giurgiu.
Liderul bulgar a refuzat să se mai vadă cu „ultimul dictator de Europa de Răsărit”, până când nu se închidea instalaţia de clor din Combinatul Chimic Giurgiu. Până la urmă Ceaușescu a cedat presiunilor lui Jivkov, dar din acel moment, relaţiile dintre cei doi nu au mai fost la fel.