Ce salariu a avut Nicolae Ceaușescu. Avea cel mai mic venit de președinte din lume, dar exista o condiție

Stefan Daniel 10.07.2019, 18:21
Ce salariu a avut Nicolae Ceaușescu. Avea cel mai mic venit de președinte din lume, dar exista o condiție

Oare ce salariu a avut Nicolae Ceaușescu? Este o întrebare pe care și-au pus-o mulți români, atât în perioada comunistă, cât și după Revoluție. În mod evident, estimările au fost aproape întotdeauna colosale, pentru că toți românii își imaginau că dictatorii trăiesc precum prinții din Emiratele Arabe. Și, nu erau chiar departe de adevăr, pentru că aveau parte de multe beneficii, doar erau lideri de stat.

Soții Ceaușescu n-au fost oameni ușor de sedus de bogății, de bani, după cum reiese azi din spusele celor care i-au cunoscut îndeaproape. Cu toate acestea, s-au complăcut într-un lux debordant, pentru că statutul lor social, de lideri absoluți ai unui stat comunist, le permitea acest lucru.

Ce salariu a avut Nicolae Ceaușescu: de la cap pornește totul

Ce salariu a avut Nicolae Ceaușescu. Avea cel mai mic venit de președinte din lume, dar exista o condiție
Toate salariile din țară se calculau în funcție de venitul lui Ceaușescu

Un fost ministru al Finanțelor din perioada comunistă, Petre Gigea, a dezvăluit într-un interviu pentru canalul de YouTube Atelierul de Detailing, o întâmplare oarecum hazlie, dar demnă de luat la aminte, din spatele ușilor închise al sediului dictatorului, acolo unde se stabilea soarta cetățenilor.

„În 1985, când s-a făcut o majorare de salarii, întâi s-a dat la mineri, la metalurgie, ramurile industriei grele și, pe urmă de tot, venea funcționărimea. Printre altele, în ceea ce privește funcționarii, miniștrii, inclusiv președintele țării (adică Ceaușescu, n.r.), trecuse mai multe de juma’ de an și nu le majora salariile. […] La un moment dat, directorul general al Văii Jiului (centrul minerilor, n.r.) avea salariul mai mare decât ministrul Minelor. Erau unii generali care aveau și soldă de grad și așa mai departe, care aveau salariul mai mare decât ministrul Forțelor Armate”, povestește fostul ministru.

În România Socialistă, președintele țării avea cel mai mare venit, iar în funcție de acesta, se calculau și restul salariilor. Dacă președintele republicii avea un salariu modest, atunci, cetățenii aveau cel mai mult de suferit. Dacă președintele era zgârcit cu el însuși, atunci erau toți cetățenii obligați să se mulțumească cu puțin. Acest lucru a stârnit un oarecare freamăt mai ales în rândul miniștrilor.

Ce salariu a avut Nicolae Ceaușescu și cât de modest era, de fapt

Ce salariu a avut Nicolae Ceaușescu. Avea cel mai mic venit de președinte din lume, dar exista o condiție
O fi avut Nicolae Ceaușescu un salariu mic, dar, cu siguranță se bucura de multe alte beneficii

Văzând că nu se dădeau semne de majorări salariale și la membrii elitei conducătoare, Petre Gigea l-a pus pe adjunctul său să realizeze un tabel în care a trecut numele tuturor celor din conducerea statului, alături de veniturile pe care le aveau la acea vreme. În frunte, a fost trecut și președintele, de sigur.

„Ceaușescu avea 12.000 de lei salariul și 3.000 de lei de indemnizație de conducere. În total, 15.000. Asta era net ce primea el în plic. Aproape 800 de dolari. Era cel mai mic salariu din lume de președinte. Și, bineînțeles că, de la el, pornea câte o mie, câte o mie, în jos, funcțiile respective. Adjunctul meu mi-a trecut la președintele României 20.000 de lei. După aceea, prim-ministrul 19.000 de lei, vice prim-ministrul 18.000 de lei, ministrul 17.000 ș.a.m.d. Deci toată lumea câștiga în funcție de președinte.”

Era probabil, și cel mai „sărac” lider din întreg blocul comunist din Europa, dar și din Asia.

Ce salariu a avut Nicolae Ceaușescu: reacția lui când i s-a propus o majorare de venit, memorabilă

În anii ’80, nu te puteai prezenta nici măcar la ușa biroului dictatorului dacă acesta era prost dispus sau dacă tocmai îl enerva cineva în ziua respectivă. Prin urmare, Petre Gigea și-a ales momentul prielnic ca să-i prezinte propunerea.

„Ia dă tabelul…parcă-l văd și-acum…eram în picioare, în birou. Se uită: «20.000…bani mulți, nu se poate.» Dumneavoastră aveți cel mai mic salariu din lume… «Mă, știu, mă, dar, totuși, 20.000 nu se poate, e mult.» Pune mâna pe stilou și zice: «Uite!» Taie 15.000 și trece 16.000 de lei.”

Desigur, ministrul a încercat să-l convingă pe președinte să accepte o majorare la 20.000 de lei, pe de o parte, ca să beneficieze toți de un salariu mai mare, iar pe de altă parte, ca să aibă și el, ca președinte, măcar 1.000 de dolari. N-a reușit să-l convingă. Până la urmă, a trecut tot 16.000 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe