De când trebuie să montezi cauciucurile de iarnă. Legea o spune foarte clar!

Daria Petrescu 09.11.2019, 18:30
De când trebuie să montezi cauciucurile de iarnă. Legea o spune foarte clar!

Legea cauciucurilor de iarnă a intrat în vigoare în urmă cu 8 ani. Nu există o dată anume de la care anvelopele de iarnă sunt obligatorii. Cu toate astea, ele trebuie să fie prezente atunci când circulați pe drumurile publice acoperite de zăpadă gheață sau polei. Vorbim aici, de orice perioadă a anului.

Ce amenzi primeşti dacă circuli fără cauciucuri de iarnă pe drum acoperit cu zăpadă

Cei care nu respectă legea se vor alege cu puncte de penalizare, dar și amenzi usturătoare, care pot ajunge până la 2.900 de lei.

Anvelopele de iarnă sunt special create pentru un carosabil dificil
Anvelopele de iarnă sunt special create pentru un carosabil dificil

Pe lângă amendă, poliția vă reține și certificatul de înmatriculare al mașinii. Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă).

 

Potrivit Codul Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă.

Este vorba despre OG 5 2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011.

Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarna.

Amenzi uriașe se dau și în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, dacă nu este echipată cu anvelope de iarnă.

În aceeași situație se află și autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto.

Importanța anvelopelor de iarnă

În perioada toamnă- iarnă unui autoturism echipat eficient nu trebuie să-i lipsească:

– lanţurile antiderapante

– lopata pentru zăpadă

– antigel

-lichid de parbriz specific temperaturilor de iarnă

– cauciucurile de iarnă de calitate

Cauciucurile de iarnă fac diferența

– distanța de frânare – anvelopele de iarnă sunt special create pentru rularea pe un carosabil dificil în timpul iernii.

– un mare avantaj al cauciucurilor de iarnă este îmbunătățirea manevrabilității autoturismului și eficientizarea procesului de frânare în timp util

– anvelopele pierd presiune la scăderea temperaturii astfel că sunt prescrise presiunile diferențiate pentru axele din față și din spate.

– lamelele speciale concepute pentru anvelopele de iarnă oferă tracțiune excelentă pe suprafețe înzăpezite acționând ca niște „gheare” care se înfig în zăpadă.

Urmăriți Impact.ro și pe