Țigările se vor scumpi. E o certitudine. De fapt, scumpirile sunt aproape întotdeauna o certitudine. După ce Ministerul Finanțelor și-a retras recent propunerea introducerii accizei pe țigarete, acum avem o nouă informație oficială referitoare la acest subiect. Deocamdată, introducerea accizei a fost amânată, deci fumătorii înrăiți se pot bucura de prețurile actuale cât încă mai pot.
Inițial, guvernanții anunțaseră că prețul la țigări se va majora din luna septembrie. În urma majorării acestei accize, Guvernul estima că urma să încaseze în perioada septembrie – decembrie vreo 160 de milioane de lei.
Însă, un proiect de ordonanță de modificare a Codului Fiscal publicat de Ministerul Finantelor, arată că abia de la 1 ianuarie 2020 va crește acciza, de la 483,74 lei/1.000 tigarete la 503,97 lei/1.000 de tigarete.
Totuși, să nu uităm că această acciză a mai fost majorată o dată, chiar în ianuarie 2019, când, de asemenea, nu s-a ținut cont de calendarul existent și fără consultări cu mediul de afaceri,
Astfel, ministerul propune o nouă creștere de acciză, la doar nouă luni de la ultima modificare: o măsură anunțată de presa pe surse, care denotă lipsa de disponibilitate a Ministerului Finanțelor pentru transparență și dialog. Cam asta era opinia de atunci a celor de la British American Tobacco, cel mai mare producător de țigarete din România.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Eugen Teodorovici sugerează că intenția ministerului are temei obiectiv:
„Având în vedere că nivelul actual al accizei totale pentru țigarete nu reprezintă cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, se impune creșterea nivelului accizei totale pentru țigarete, începând cu 1 ianuarie 2020, de la 483,74 lei/1.000 țigarete la 503,97 lei/1.000 de țigarete.”
Astfel, majorarea accizei este necesară „pentru a corecta neconcordanța cu Directiva 2011/64/UE, respectiv acciza globală pe țigarete să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum”.