De când se măresc, de fapt, pensiile în România. Raluca Turcan, anunţul zilei

Stan Filon 10.11.2021, 12:05
De când se măresc, de fapt, pensiile în România. Raluca Turcan, anunţul zilei

Pensionarii care sperau să primească pensii mai mari de la 1 decembrie vor fi dezamăgiți. Sărbătorile de iarnă îi vor prinde cu aceleași venituri, după cum a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan. Tot reprezentantul guvernului a spus și când vor crește, de fapt, pensiile.

Raluca Turcan a anunțat de când se măresc pensiile

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că pensiile nu vor crește de la 1 decembrie, așa cum s-a auzit, ci majorarea va avea loc începând cu data de 1 ianuarie 2022, iar aceasta va depinde de banii de la buget. „O să vă spun un lucru care este imposibil de realizat şi anume indexarea pensiilor de la 1 decembrie. De la 1 ianuarie le indexăm oricum. Am anunţat cu minim 6% şi, în funcţie de cum se aşază bugetul, venituri-cheltuieli, între 6 şi 12 procente este posibilă orice majorare. Însă unii îşi doresc foarte tare să crească de la 1 decembrie. Da, şi noi ne dorim, însă lucrul acesta se face legal, da?

Pentru a avea bază legală îţi trebuie un act normativ care să facă posibilă această indexare de la 1 decembrie, în condiţiile în care cupoanele de pensie se tipăresc deja în noiembrie. Deci noi, acum, tipărim taloanele de pensie pentru luna decembrie. Tehnic nu este posibil. De la 1 ianuarie le indexăm oricum”, a afirmat ministrul Muncii marţi seară, într-o emisiune la Profit.ro.

Raluca Turcan a anuntat de cand se maresc pensiile
Raluca Turcan a anuntat de cand se maresc pensiile

Inechitățile nu vor fi eliminate prin această indexare a pensiilor

Raluca Turcan a ținut să precizeze că următoarea indexare a pensiilor nu reduce din inechități, acest lucru fiind posibil doar prin adoptarea unei legi a pensiilor. Această lege a pensiilor va avea o primă prezentare de-abia în al doilea trimestru al anului viitor, iar la finalul anului 2022 proiectul de act normativ va fi transmis Parlamentului, după cum autoritățile de la București și-au luat angajamentul în fața Comisiei Europene pe marginea PNRR.

Cu toate acestea, guvernul României a anunțat că vrea schimbarea din temelii a sistemului de pensii din România, dar și sistemul de salarizare și este dispus să împrumute un sistem gata făcut, care a dat roade într-una dintre țările din Uniunea Europeană.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a scos la licitație in SICAP un contract de 24 de milioane lei pentru consultanță în privința reformei sistemului de salarizare publică și schimbarea legii în ceea ce privește pensiile.

”Guvernul solicită consultanță din partea unei instituții specializate, cu experiență și practică în găsirea de soluții INTEGRATE ȘI APLICABILE, funcționale în alte țări și care pot fi adaptate și în sistemul de salarizare din România. După multe încercări de a crea un sistem unitar de salarizare, avem nevoie de instituții cu experiență în implementarea de reforme în context internațional, care să sprijine Guvernul astfel încât să abordeze reforma salarizării în mod echitabil, sustenabil și incluziv”, preciza pentru Economedia.ro ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Urmăriți Impact.ro și pe