Raluca Turcan oferă detalii despre momentul recalculării pensiilor. “Până atunci, s-ar putea indexa cu rata inflației”

Nicu Stan, Cristi Ionică 27.08.2021, 08:31
Raluca Turcan oferă detalii despre momentul recalculării pensiilor. “Până atunci, s-ar putea indexa cu rata inflației”

Raluca Turcan, ministrul Muncii a oferit detalii cu privire la creșterea pensiilor. Aceasta spune că așa ceva nu se discută, ci doar se anunță. Între timp, ministrul Muncii anunță că angajează 1000 de persoane, pe perioadă determinată, pentru a duce la bun sfârșit munca de sisif care presupune trecerea dosarelor de pensie în format digital.

Raluca Turcan a anunțat când vor crește pensiile și cu cât, chiar dacă nu îi place acest subiect. ”Momentul în care se majorează pensiile se anunță şi nu se discută”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a făcut noi declarații cu privire recaluclarea pensiilor, respectiv la majorarea pensiilor mai mici. Ministrul Muncii spune că așa ceva nu este de discutat și că o astfel de decizie doar trebuie anunțată.

Printre altele, ministrul Muncii a dat un termen pentru creșterea pensiilor, respectiv 2023, în contextul în care economia va merge bine, pensiile vor fi cel puțin indexate cu rata inflației.

Pensiile nu vor fi marite curand
Pensiile nu vor fi marite curand

Se digitalizează 5 milioane de pensii

“Eu, ca ministru, mi-am asumat să demarez şi să duc la bun sfârșit o reformă complexă a pensiilor prin care să eliminăm inechitățile care există în sistemul de pensii, să legăm pensiile de contributivitate, să venim cu o variantă în care să crească mai mult pensiile mai mici, astfel încât să fie micșorat decalajul între cea mai mică pensie şi cea mai mare pensie.

În paralel, am început acel proces de digitalizare a tuturor celor 5 milioane de pensii, astfel încât un om aflat în pensie sau care vrea să intre la pensie să își acceseze propriul dosar”, a declarat Raluca Turcan la Antena 3.

Digitalizarea pensiilor presupune angajarea a încă 1000 de oameni

Pentru a duce la bun sfârșit cele începute, ministrul Muncii a anunțat că mai este nevoie oameni, fără de care cele propuse nu s-ar rezolva.

”Alaltăieri, am lansat procedura de angajare a încă 1000 de oameni în casele județene de pensii pe perioadă determinată, oameni care să aibă competențe digitale şi de cunoaștere a sistemului de pensii şi care să intre în acest proces de sisif în care sute de mii de dosare cu şină să aibă toate datele băgate în format electronic, inclusiv adeverințe care să confirme perioadele de contributivitate”, a mai precizat Raluca Turcan.

Pensiile nu cresc curând

În plus, ministrul Muncii spune că pensiile nu vor crește prea curând. De altfel, a anunțat și un termen când pensiile ar putea fi indexate.

În privința creșterii pensiilor, termenul asumat de noi pentru recalcularea pensiilor este începutul lui 2023. Asta nu înseamna că, în materie de majorare de pensii, nu se întâmplă nimic până atunci. Noi rămânem pe actuala lege a pensiilor până în 2023 şi, dacă lucrurile merg bine în economie, atunci se va aplica actuala lege şi pensiile vor fi indexate cel puțin cu rata inflaţiei”, a spus Raluca Turcan.

Creșterea pensiilor, un subiect neplăcut

De asemenea, ministrului Muncii spune nu îi place să fie întrebată sau să facă declarații toată ziua pe subiectul creșterea pensiilor.

”Momentul în care se majorează pensiile se anunță şi nu se discută. Nici în această seară şi nici în alte zile şi întâlniri nu mă veți auzi făcând speculații cu ziua în care vor creste pensiile și cu cât. Suntem în vigoare pe actuala lege a pensiilor care prevede indexarea pensiilor, la începutul anului, cel puțin cu rata inflației. Rămânem pe legea în vigoare”, a conchis ministrul Muncii pentru sursa citată.