O nouă apreciere a performanței lui David Popovici. Sportivul și antrenorul său vor fi decorați de președintele Klaus Iohannis

Andra Daoud 24.06.2022, 18:45
O nouă apreciere a performanței lui David Popovici. Sportivul și antrenorul său vor fi decorați de președintele Klaus Iohannis

Performanța lui David Popovici, care a câștigat a doua medalie de aur la Campionatul Mondial de Natație, nu a rămas fără ecou. Președintele Klaus Iohannis i-a transmis felicitări publice sportivului român, care a reușit o performanță cu adevărat specială. Este primul sportiv care reușește acest lucru, în ultimii 50 de ani.

David Popovici și antrenorul său, decorați de Klaus Iohannis

Update 24 iunie. Klaus Iohannis îl va decora pe David Popovici cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler, după cucerirea celor două medalii de aur la Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta. Administrația Prezidențială a transmis că șeful statului îi va oferi sportivului român cea mai înaltă distincție a statului român.

„Prin talentul, dăruirea, devotamentul și profesionalismul său, demonstrate atât în bazinul de înot, cât și în afara sa, David Popovici a promovat numele țării noastre în întreaga lume. David Popovici este un model pentru tânăra generație și un veritabil ambasador al sportului, iar energia depusă în slujba afirmării înotului pe plan internațional reprezintă un câștig uriaș pentru România”, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Pe lângă David Popovici, și antrenorul său va primi o distincție din partea lui Iohannis. Adrian Rădulescu va fi decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de cavaler, pentru a i se recunoaște contribuția avută la succesul sportivului. Administrația Prezidențială nu a comunicat încă data la care vor fi decorați cei doi.

De asemenea, cele două medalii cucerite de David Popovici îi vor aduce un premiu în bani substanțial din partea Guvernului. Executivul îi va plăti sportivului de 17 ani, din Fondul de rezervă, 112.000 de lei, adică echivalentul a 23.000 de euro.

Știrea inițială:

Președintele României nu a rămas indiferent la performanța istorică a lui David Popovici. Puștiul-minune al natației a cucerit a doua medalie de aur la Campionatul Mondial de la Budapesta, câștigând cursa la 100 de metri liber, unde era favorit. Performanța lui a fost aplaudată atât de presă, cât și de șeful statului, care a scris pe Facebook:

„O nouă performanță de excepție pentru David Popovici, care a câștigat titlul mondial și la proba de 100 de metri liber. Felicitări, David!”
David Popovici era favorit la câștigarea cursei, iar victoria de astăzi marchează o performanță istorică nu numai pentru România, cât și pentru istoria natației, în general.
În toată istoria Campionatului Mondial, un singur sportiv a mai reușit să câștige și proba de 200 metri și proba de 100 metri, la aceeași ediție a competiției. Este vorba despre înotătorul american Jim Montgomery, care a bifat această performanță în 1973, la prima ediție a campionatului, desfășurată la Belgrad. Popovici a reușit, așadar, ceva ce nu a mai reușit niciun sportiv la natație de aproape 50 de ani.
David Popovici l-a impresionat și pe Klaus Iohannis
David Popovici, in timpul cursei de 100 de metri liber. Foto: INQUAM

„Acesta este doar începutul”

Toată România a fost cu ochii pe David Popovici, în finala de 100 de metri liber de la Campionatul Mondial. Sportivul român legitimat la Dinamo a avut un start foarte bun, iar după prima lungime de bazin a întors al doilea. Popovici a forțat pe a doua lungime și a reușit să atingă primul marginea bazinului, obținând cel mai bun timp și, implicit, medalia de aur. Imediat după câștigarea cursei, înotătorul a declarat:
Urmăriți Impact.ro și pe