David Popovici a câştigat medalia de aur la 100 de metri liber. Sportivul a cucerit al doilea titlu mondial. „E doar începutul”

Sorin Barbu 22.06.2022, 19:28

David Popovici este noua stea a natației mondiale. La doar 17 ani și 9 luni a câștigat medalia de aur și este cel mai tânăr campion mondial în proba de 200 de metri, performanță cu care nu se pot lăuda Michael Phelps, Jan Thorpe, Paul Biedermann, Pieter van den Hoogenband sau Yannick Agnel. Sportivul român s-a calificat și în finala de la 100 de metri, proba lui favorită. Concursul va fi transmis în direct de Televiziunea Națională pe două posturi.

UPDATE 19.28- David Popovici a câştigat medalia de aur la 100 de metri liber. Sportivul român în vârstă de 17 ani a cucerit cel de-al doilea titlu mondial.

„Acesta e doar începutul, avem foarte multă treabă de acum înainte. Vreau să mai urmeze și alte medalii. Sincer, aş spune că sunt mai mândru de medalia de la 200 de metri, dar şi aceasta nu e de ici, de colo.

Vă iubesc pe toţi, mulţumesc pentru că v-aţi uitat”, a spus David Popovici după această performanță.

 

Sursa video: TVR

UPDATE 17.00– David Popovici este foarte aproape de o performață extraordinară. În istoria acestei competiții, un singur om a izbutit să câștige probele de 100 și 200 metri liber la aceeași ediție. Este vorba de americanul Jim Montgomery care a reușit această performanță în anul 1973, la prima ediție a Campionatului Mondial de la Belgrad.

UPDATE 16.00– Finala din cursa de 100 de metri în care va concura David Popovici va fi difuzată de două posturi de televiziune: TVR 1 și TVR INFO.

„TVR INFO difuzează în exclusivitate azi, 22 iunie, o ediţie specială şi finala probei de 100 m liber din cadrul Campionatului Mondial de Nataţie Budapesta 2022, începând cu ora 19.00.

Transmisia în direct a finalei CM de Nataţie va fi precedată de o ediţie specială, de la ora 19.00, moderată de Roxana Zamfirescu, jurnalist senior TVR INFO, care va dezbate noutăţile şi evoluţia sportivilor noştri, alături de două mari sportive ale nataţiei româneşti: Anca Pătraşcoiu – prima înotătoare care a câştigat o medalie olimpică pentru România, bronz la 200 m spate la Los Angeles, în 1984, şi Carmen Bunaciu – multiplă medaliată la campionate europene şi mondiale de nataţie. Dorin Chioţea, coordonatoul Redacţiei Sport a TVR, se numără printre invitaţii ediţiei”, se spune în comunicatul oficial.

Cum se prinde TVR INFO:
prin cablu: la toți operatorii autorizați din România;
digital terestru: DVB-T2 – MUX1, operat de Societatea Națională de Radiocomunicații;
satelit: din pachetul SRTv, cu următoarele date de recepţie:
Satelit: Eutelsat 16 A
Poziţie orbitală: 16°Est
Transponder D4
Frecvenţă de recepţie: 11512MHz
Symbol Rate: 29500
Polarizare: verticală

Semifinala în care a concurat David Popovici nu a avut succes pe TVR. Audiențele au fost foarte mici.

„După toată emoția națională stârnită ieri de David Popovici, 0,3 rtg a fost audiența pe care a făcut-o aseară TVR difuzând Campionatul Mondial de Natație. În topul programelor românești TV, performanta romanului a fost pe locul 189!

Adică, ieri, alte 188 de programe TV au fost mai urmărite. Și pe YouTube stam bine. În top trending rămân Culiță Sterp și Tzancă Uraganu. Altfel, oficial, iubim muzica clasică și apreciem performanțele de orice fel… «Falsitatea e ușoară, adevărul e dificil» -George Eliot”, a scris Dan Negru pe Facebook.

UPDATE 15.45David Popovici a fost lăudat de un campion olimpic în „L’Equipe”. Francezul Alain Bernard a câștigat două medalii de aur la Olimpiadă și l-a analizat pe sportivul român.

„David este un băiat foarte concentrat și implicat. Și când te gândești că nu are decât 17 ani… Cred că există o marjă de progres importantă. Am văzut rar un asemenea tânăr. Chiar și Kyle Chalmers, care a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice la 18 ani, nu a scos decât 47.50. El deja este la 47.13”, a declarat Alain Bernard.

UPDATE 15.00– David Popovici a fost supus unui test anti-doping după ce a câștigat finala de la 200 de metri. Preparatorul fizic a spus că este o procedură standard pentru toți sportivii care stabilesc un record mondial.

„Lumea trebuie să știe că este campionat mondial de seniori, el bate acum recordurile de juniori și știm că a bătut și acel record de două ori la 200 de metri, în zile consecutive, iar acum a bătut și recordul la 100 de metri la juniori, dar s-a calificat cu primul timp la finala de seniori.

El ne apreciază foarte mult, pentru că a avut și rezultate, se simte foarte bine, a stat ferit de accidentări și până la urma urmei cam asta contează, iar rezultatele vorbesc de la sine. Din moment ce David este cel mai bun, atunci suntem și noi cei mai buni. Este de felicitat că a înțeles că în jurul lui trebuie să fie mai multe persoane și ascultă astfel încât să își poată îndeplini obiectivele, cumva este un cumul de mai mulți factori. Mental stă destul de bine și, de fapt, asta este una dintre cel mai mari forțe ale lui.

Lumea trebuie să știe că este campionat mondial de seniori, el bate acum recordurile de juniori și știm că a bătut și acel record de două ori la 200 de metri, în zile consecutive, iar acum a bătut și recordul la 100 de metri la juniori, dar s-a calificat cu primul timp la finala de seniori.

El ne apreciază foarte mult, pentru că a avut și rezultate, se simte foarte bine, a stat ferit de accidentări și până la urma urmei cam asta contează, iar rezultatele vorbesc de la sine. Din moment ce David este cel mai bun, atunci suntem și noi cei mai buni. Este de felicitat că a înțeles că în jurul lui trebuie să fie mai multe persoane și ascultă astfel încât să își poată îndeplini obiectivele, cumva este un cumul de mai mulți factori. Mental stă destul de bine și, de fapt, asta este una dintre cel mai mari forțe ale lui”, a declarat preparatorul Dragoș Luscan, citat de Radio Sport Total FM.

David Popovici, aclamat de Camelia Potec

David Popovici are în acest domeniu un sprijin de nădejde. Mama lui a făcut cursuri de inspector anti-doping pentru a cunoaște cât mai bine regulamentele și procedurile.

UPDATE 14.30David Popovici a semnat cu Dinamo în luna august a anului trecut, după ce clubul CSA Steaua nu i-a oferit un contract care să-l convingă să rămână. Jurnaliștii au aflat care este salariul lui de la clubul din „Ștefan cel Mare”, unde beneficiază de condiții de pregătire foarte bune.

David Popovici va lupta pentru a doua medalie de aur de la Campionatul Mondial de Natație

David Popovici a uimit lumea natației. A câștigat finala de la 200 de metri liber, după o finală în care și-a spulberat adversarii în partea a doua a cursei. A obținut cel de-al patrulea timp din istoria probei și a doborât recordul mondial la juniori. Marile ziare ale lumii au început să-l laude pe românul fenomenal care se anunța o stea încă de la Jocurile Olimpice, unde a ratat de puțin podiumului și a atras atenția marilor cluburi din Europa și Statele Unite ale Americii.

„De ce să ne oprim aici dacă ne-a mers așa de bine? De ce să nu continuăm și să vedem care este adevăratul potențial, cel puțin zilele acestea? Nu m-a consumat foarte mult proba de luni, am avut o noapte ceva mai grea, de la oboseală, entuziasm. Am dormit mai greu, a trebuit să mă trezesc devreme, având în vedere că a fost a doua probă de dimineață, însă m-am descurcat, m-am mobilizat și mâine urmează ultima mea probă din concurs.

Dimineață m-am reconectat simplu, m-am spălat pe față și am tras draperia pentru că aș mai fi dormit două-trei ore”, a declarat sportivul.

David Popovici a recunoscut că medalia a pus-o undeva în siguranță, de teamă să nu o piardă undeva.

„Am avut mare grijă cu medalia, am primit și o cutie, nu-mi venea să o pun în buzunar sau la gât.

Nu-mi place să mă plimb cu medaliile de gât, nu mi-a plăcut niciodată, iar acum e în siguranță, gata să fie expusă pe undeva, prin cameră, chiar dacă încă nu am nimic expus. Reprezintă dovada că sportul românesc poate aduce un campion mondial și la înot”, a spus David Popovici, conform gsp.ro.

David Popovici, pregătit de finala de la 100 de metri

După finala de la 200 de metri au urmat seriile de calificare de la 100 de metri. Sportivul român a fost din nou irezistibil și a ajuns în finală unde va lupta pentru o nouă medalie de aur. Nu îl va avea ca adversar pe Caeleb Dressel. Americanul care a câștigat cinci medalii la Jocurile Olimpice s-a accidentat și s-a retras din competiție.

„E păcat că nu am putut concura împreună. Dar, pentru moment, sper că e ok și că va putea participa la restul curselor rămase. Nu știu ce a pățit, dar sunt sigur că el și echipa sa au luat decizia corectă. Sunt o mulțime de oameni de mare calitate în spatele lui și sunt sigur că e o hotărâre care se impunea”, a spus David Popovici, citat de washingtonpost.com.

Americanii au scris pe larg despre povestea românului. Au amintit că a ajuns la natație din întâmplare, după ce medicul pediatru și-a dat seama că suferă de scolioză.

Cine transmite la tv finala în care participă David Popovici

Sportivul de la CS Dinamo va intra din nou în concurs miercuri. Finala este programată de la ora 19.22 și va fi transmisă în direct de o televiziune din România. Confruntați cu un val de critici, oficialii Televiziunii Naționale s-au grăbit și au achiziționat în regim de urgență drepturile pentru Campionatul Mondial de Natație. Concursul în care va lua startul și David Popovici va fi difuzat, în direct, pe TVR 1 și pe TVR INFO.

Urmăriți Impact.ro și pe