David Popovici, amenințat de americani. „E posibil să asistăm la o rivalitate incredibilă”

Gabriel Peneș 20.09.2022, 10:49
David Popovici, amenințat de americani. „E posibil să asistăm la o rivalitate incredibilă”

David Popovici, amenințat de americani. Înotătorul român care tocmai a împlinit 18 ani pe 15 septembrie a devenit, prin performanțele din această vară, „regele natației pe distanțe scurte”. Popovici a cucerit titlurile mondiale și europene ale probelor de 100 și 200 metri liber, stabilind și un nou record mondial pe prima distanță. Dar cel puțin la Campionatul Mondial de la Budapesta, David Popovici nu s-a putut confrunta tocmai cu cel care era favoritul cursei de 100 m, campionul olimpic al probei, americanul Caeleb Dressel.

David Popovici, amenințat de americani

David Popovici, amenințat de americani. Adolescentul român i-a uimit pe specialiști cu performanțele realizte în această vară. Popovici a devenit dublu campion mondial și european, atât la seniori, cât și la juniori, în probele de 100 și 200 metri liber, stabilind și un nou record mondial pe prima distanță.

David Popovici a declarat că obsesia sa este să devină cel mai rapid, cel mai bun înotător din istoria natației. El a adăugat că e dornic să aibă cât mai mulți rivali, pentru ca din această luptă să poată deveni tot mai bun.

„Vreau să am cât mai mulți rivali. Vreau ca oamenii să-mi doboare recordul mondial, vreau ca eu să dobor acel record din nou și vreau să intru în apă cu deținătorii de recorduri. Nu pot să spun dacă cineva îmi va depăși recordurile, dar pot promite că eu îmi voi îmbunătăți timpii. Eu nu mă gândesc la recordurile mondiale”, a spus David Popovici pentru SwimSwam.

David Popovici, amenințat de americani. „E posibil să asistăm la o rivalitate incredibilă”
Americanul Caeleb Dressel (26 de ani) este campionul olimpic al probei de 100 metri liber, dar s-a retras de la Campionatele Mondiale de la Budapesta înaintea semifinalelor

„E posibil să asistăm la o rivalitate incredibilă”

Pe de altă parte, David Popovici nu s-a confruntat în bazin, în această vară, chiar cu campionul olimpic al probei de 100 metri liber și considerat favoritul cursei înaintea Campionatului Mondial de la Budapesta, americanul Caeleb Dressel. Acesta s-a retras înainte de semifinale și a dispărut din ochii opiniei publice timp de cîteva luni. De curând, Dressel a explicat ce a făcut în această perioadă și și-a anunțat revenirea în bazin și concursuri.

Salut, prieteni! Nu am mai fost pe aici deloc, dar vreau să împărtășesc cu voi ce am făcut în ultima perioadă. Nu am mai înotat deloc de la Mondial. Și vă spun sincer că am fost fericit fără să înot. Mi-a lipsit, totuși.

În această perioadă am avut în sfârșit timp de luna de miere, pe care am petrecut-o în Islanda, mi-am cumpărat un tractor sau am făcut drumeții.

Am realizat însă un lucru: pot să înot și să fiu și fericit. Am experimentat asta de-a lungul carierei și acum sper să găsesc iar echilibrul.

Lucrul cel mai important pe care l-am învățat în această perioadă e că atunci când ai nevoie de o pauză, trebuie să ți-o iei. Voi reveni!”, scris Caeleb Dressel pe Instagram.

„Puștiul e un înotător de elită”

Înotătorul de 26 de ani este campion olimpic al probei și deține 7 titluri olimpice și 14 mondiale, el fiind chiar unul dintre sportivii admirați de Popovici. Dressel este specialist al probelor de 50 și 100 metri liber, dar și al celor similare, însă în stilul fluture. Tocmai de aceea, experții postului american NBC Sports au analizat șansele sportivului din SUA la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, în contextul apariției explozive a lui David Popovici pe firmamentul natației.

Problema americanilor e că, atunci când se va întoarce la antrenamente, Dressel va fi cu gândul la David Popovici. Cu care se va duela în proba de 100 de metri liber. La JO 2020, la Tokyo, Dressel a luat aurul în această probă. Între timp, David Popovici a „confiscat“ locul 1, la 100 și 200 de metri liber, stabilind și recordul mondial – 46.86 de secunde – în prima probă!

Specialistul postului NBC Sports, Rowdy Gaines (63 de ani), fost înotător și triplu campion olimpic la Jocurile Olimpice 1984 de la Los Angeles l-a lăudat pe David Popovici, dar prevede și o rivalitate extraordinară între român, Caeleb Dressel și alți înotători de top.

„David Popovici a avut o vară senzațională, iar ceea ce m-a impresionat cel mai mult e vârsta lui. E doar un puști care concurează la cel mai înalt nivel deja! E un talent autentic. Dar hai să așteptăm puțin înainte de a-l încorona cu titlul de cel mai bun. Are un drum lung de parcurs până acolo! Dar, da, a avut o vară senzațională, încununată cu recordul mondial, la 100 de metri liber. Are o constituție fizică perfectă, e longilin, dar și incredibil de puternic, deși e atât de tânăr! Puștiul e un înotător de elită, fără îndoială! Și e posibil să asistăm la o rivalitate incredibilă, cu el, cu Caeleb Dressel și cu alți înotători de mare calitate, în următorii ani“, a spus Rowdy Gaines.

Popovici și Dressel s-ar putea întrece, chiar spre finalul acestui an, cu ocazia Campionatului Mondial în bazin scurt (25 de metri), ce va avea loc în perioada 13-18 decembrie, la Melbourne, în Australia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....