David Popovici îl pune pe gânduri pe fostul recordmen mondial la 100 metri liber: „Este înfricoșător”

Gabriel Peneș 26.08.2022, 17:40
David Popovici îl pune pe gânduri pe fostul recordmen mondial la 100 metri liber: „Este înfricoșător”

David Popovici îl pune pe gânduri pe fostul recordmen mondial la 100 metri liber. Înotătorul român de doar 17 ani a spulberat la Roma recordul deținut timp de 13 ani de brazilianul Cesar Cielo Filho. Acesta îl stabilise tot în bazinul din capitala Italiei, în 2009, dar în vremea în care se purtau costume speciale ce asigurau o viteză sporită în apă. Performanța lui David Popovici l-a impresionat pe Cesar Cielo care s-a declarat de-a dreptul „înfricoșat” de potențialul uriaș pe care încă îl are campionul român.

David Popovici îl pune pe gânduri pe fostul recordmen mondial la 100 metri liber

David Popovici îl pune pe gânduri pe fostul recordmen mondial la 100 metri liber. După ce a devenit dublu campion mondial de seniori la Budapesta, pe distanțele de 100 și 200 metri liber, „Racheta românească” a cucerit „dubla” în aceleași probe, și la Europenele de la Roma. Mai mult, Popovici a doborât și recordul mondial la 100 metri liber, cu timpul de 26.86, ce era deținut încă din 2009 de brazilianul Cesar Cielo Filho.

La Roma, în 2009, Cielo Filho a reușit să devină cel mai rapid înotător din lume în proba de 100m liber. El ridica ștacheta la un incredibil timp de 46.91. Timp de 13 ani, cei mai buni înotători din lume s-au tot apropiat de recordul brazilianului, dar fără ca cineva să reușească să-l detroneze pe Cielo.

„Știam că va veni și ziua asta… Și s-a întâmplat! Recordul meu a fost doborât după 13 ani. Felicitări, Popovici!

Despre asta este vorba în sportul de mare performanță, despre evoluție constantă. Sunt mândru și fericit că am putut deține acest record uriaș timp de atâția ani.

Acum momentul e numai al tău! Ți l-ai câștigat și îl meriți. Acum există un nou înotător care este cel mai rapid din lume la proba de 100 de metri liber și de-abia se încălzește”, a scris Cielo pe contul de Instagram.

David Popovici îl pune pe gânduri pe fostul recordmen mondial la 100 metri liber: „Este înfricoșător”
Brazilianul Cesar Cielo Filho a deținut recordul mondial al probei de 100 metri liber timp de 13 ani

„Este înfricoșător”

David Popovici l-a impresionat pe brazilian, acesta declarând că se aștepta ca un alt înotător să-i doboare recordul. În plus, el credea că acest lucru se va întâmpla la o ediție a Jocurilor Olimpice sau la un Campionat Mondial, nu la unul european.

„Nu era prima dată când avea loc o cursă și mă gândeam că există posibilitatea ca recordul să fie doborât. Acest record a fost pe radarul multor sportivi, ultimul exemplu fiind Caeleb Dressel la Jocurile Olimpice 2020 (care au avut loc în 2021 din cauza pandemiei de Covid-19).

Sincer, nu mă așteptam ca acest record să fie doborât la Campionatul European, credeam că va avea loc la un CM sau la Jocurile Olimpice.

Sincer, sunt de părerea următoare: Caeleb Dressel avea o șansă mare să doboare recordul la Jocurile Olimpice în 2020 dacă nu ar fi venit Covid-19. De fapt, chiar cred că l-ar fi doborât. Pandemia mi-a mai dat puțin timp să respir”, a spus Cielo Filho într-un podcast pentru SwimSwam.

Spre uimirea lui Cielo Filho, Popovici a fost în vârf de formă la Europene și nu la Mondialul de la Budapesta, din iunie.

„Mă gândeam că Popovici va fi la cel mai înalt nivel la Mondial. Nu am urmărit cursa ( – de la Roma), dar nu pot spune că am fost încântat când am văzut rezultatele, dar nici nu am fost neapărat trist. Ooo, mi-a depășit recordul, a fost reacția mea imediată. Am fost entuziasmat să văd un sportiv atât de tânăr și de talentat (n.r. – David Popovici), adică un model total diferit de înotător, cum doboară recordul mondial”, a adăugat brazilianul cu 8 titluri mondiale la activ.

„Este o adevărată nebunie”

Pentru campionul brazilian, lucrul care aproape că îl sperie este potențialul fantastic pe care David Popovici încă îl are, dat fiind că va împlini abia 18 ani, pe 15 septembrie.

„Partea cea mai „înfricoșătoare” este aceea că David are atâta loc de a se îmbunătăți, este o adevărată nebunie. Cred că poate acumula mult mai multă putere în viitor și o mai mare explozie la start. Va lucra probabil mai mult la sală, are doar 17 ani, să nu uităm acest aspect foarte important.

Va fi mai puternic, corpul va suferi unele transformări odată cu vârsta în următorii doi-trei ani. E clar că va mai câștiga ceva timp de la start și până la anumite momente din cursă. Este incredibil să-l urmărești înotând, dă senzația că nu are nicio opoziție din partea apei, totul decurge natural.

Și știu atât de bine cât de greu și câtă muncă este la mijloc pentru a face lucrurile să pară ușoare din exterior. Repet, va fi foarte interesant de urmărit câtă putere va mai câștiga în următorii ani pentru a ne face o idee despre ceea ce va putea realiza”, a mai declarat Cesar Cielo Filho, conform aceleiași surse.

Deocamdată, David Popovici se află în Peru, unde va concura la Campionatele Mondiale de Natație pentru juniori din Lima. Competiția se va desfășura în perioada 30 august – 4 septembrie. El va lua startul în 3 probe: 100 și 200 metri liber, dar și ștafeta de 4×100 metri liber.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....