5.000 de euro este despăgubirea pentru victima hărțuirii sexuale comisă de un șef al Jandarmeriei

Marian Păvălașc 26.11.2023, 13:38
5.000 de euro este despăgubirea pentru victima hărțuirii sexuale comisă de un șef al Jandarmeriei
  • Fostul șef al Jandarmeriei Maramureș, colonelul Petru Marcel Florișteanu, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare la agresiune sexuală.
  • Victima lui, o jandarmeriță, a primit din partea judecătorilor dreptul la o despăgubire de 5.000 de euro.
  • Sentința Tribunalului Militar Cluj-Napoca nu este definitivă. Ea a fost deja contestată, urmând a se judeca apelul acestui dosar.

Tribunalul Militar Cluj-Napoca l-a găsit pe colonelul Petru Marcel Florișteanu, fostul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Maramureș, vinovat de săvârșirea infracțiunii de tentativă la agresiune sexuală. Decizia a fost anunțată pe 8 noiembrie și a fost deja atacă de fostul șef al jandarmilor din Maramureș.

El a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii, așa cum a anunțat instanța.

Acuzațiile și apărarea șefului de jandarmi

Florișteanu este acuzat că a mers peste o subalternă, a prins-o de mijloc și a încercat să o sărute. Apoi a umilit-o pentru că i-a respins avansurile. „Mă doare în p… ! Este cuvânt tău împotriva cuvântului meu”, i-a strigat, atunci, Florișteanu, în timp ce subalterna părăsea biroul plângând. Femeia l-a înregistrat apoi pe Florișteanu când acestea recunoștea că a hărțuit-o. Informațiile au fost precizate de jurnaliștii de la Libertatea.

În fața instanței militare de la Cluj, avocatul lui Florișteanu le-a cerut magistraților să declare nulă această probă, deoarece a fost realizată în mod nelegal. Mai exact, a motivat că femeia a încălcat normele militare, au precizat jurnaliștii de la Libertatea.

Femeia, susține acuzatul, a realizat înregistrarea în biroul inspectorului-șef, loc care se încadrează în zonă de securitate clasificată, unde este interzisă pătrunderea cu aparate de înregistrare audio-video.

Daunele pentru victimă

Pe de altă parte, judecătorul a admis acțiunea civilă formulată în cauză de partea civilă și l-a obligat pe inculpat la plata către aceasta a sumei de 5.000 euro (sau echivalentul în lei la cursul BNR la data plății) cu titlu de daune morale, precum și a sumei de 11.120 lei, reprezentând cheltuielile judiciare (plata onorariului avocațial 10.000 lei și cheltuielile de transport 1.120 lei). În fine, inculpatul va fi obligat să achite cheltuieli judiciare avansate de stat în sumă de 10.000 lei. Soluția Tribunalului Militar Cluj-Napoca nu este definitivă și poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare la Curtea Militară de Apel.

După cum a relatat aici Libertatea, fostul șef al Jandarmeriei Maramureș este acuzat că a hărțuit o subalternă plutonier, pe care a prins-o de mijloc și a încercat să o sărute. Apoi a umilit-o pentru că îi respingea avansurile. Câteva zile mai târziu de la incident, după ce s-a gândit bine cum să procedeze fiindu-i jenă să-i povestească soțului său, femeia-plutonier a intrat în biroul șefului, cu telefonul pornit pe înregistrare.

Nu mai poate fi angajat la stat 3 ani

În temeiul art. 67 alin. 1 şi 2 C.p. instanța a aplicat inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b, C.p. și anume dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o durată de 3 ani, pedeapsă ce se va executa în condițiile art. 68 alin. 1 lit. b C.P, se mai precizează pe portalul instanțelor.

Judecătorul a mai dispus ca inculpatul să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulat de către serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere, fostul șef al IJJ Maramureș este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile la Primăria municipiul Baia Mare, județul Maramureș sau la I.S.J. Maramureș (Inspectoratul Școlar Județean Maramureș).

În baza art. 7 alin. (1) din Legea nr. 76/08.04.2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național de Date Genetice Judiciare (S.N.D.G.J.), instanța a dispus prelevarea probelor biologice de la inculpat în vederea introducerii profilului său genetic în S.N.D.G.J. Instanța militară a mai hotărât menținerea în continuare a măsurii preventive a controlului judiciar ce a fost luată față de inculpat.

Urmăriți Impact.ro și pe