Darius Vâlcov s-a predat în Italia. Are de ispășit șase ani de închisoare

Badea Violeta 23.05.2023, 23:11
Darius Vâlcov s-a predat în Italia. Are de ispășit șase ani de închisoare

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis marți, pe data de 2 mai, ca fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, să execute o pedeapsă de șase ani de închisoare, fiind găsit vinovat pentru fapte de corupție. În prezent, acesta se află în Italia, unde și-a deschis o firmă, cu sediul la Milano. Iată mai multe detalii!

Decizie de ultimă oră. Darius Vâlcov a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare

Update 23 mai, ora 23.06. Darius Bogdan Vâlcov a fost arestat de autoritățile italiene în localitatea Portici, provincia Napoli din Campania (Italia), potrivit Anten 3 CNN. Acesta era căutat la nivel mondial, după ce România a emis un mandat de arestare pe numele său.

Update 3 mai, ora 09.03. Darius Valcov, fost primar și ex-ministru PSD, nu a fost găsit de polițiști pentru a fi băgat la pușcărie. Acesta a primit o condamnare definitivă la șase ani de închisoare cu executare. Prin urmare, este dat în urmărire generală.

„Împotriva celui în cauză, Tribunalul București – Secția I Penală a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 1/02.05.2023, fiind condamnat la o pedeapsă de 6 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor”, a precizat Poliția.

Știrea inițială: Darius Vâlcov, în vârstă de 46 de ani, care a deținut funcția de ministru al Finanțelor, a fost condamnat definitiv marți, 2 mai, de ICCJ la șase ani de închisoare, într-un dosar cunoscut publicului larg drept „Dosarul tablourilor”.

Problemele cu legea au apărut pentru Darius Vâlcov încă din anul 2015, când a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, spălare de bani și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată.

Inițial, fostul ministru de Finanţe primise din partea instanței de fond o condamnare de opt ani de închisoare, însă pedeapsa a scăzută la şase ani la apel, fiindcă judecătorii au observat că pentru infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia faptele s-au prescris.

„Contopește pedepsele stabilite prin prezenta decizie şi aplică inculpatului Vâlcov Darius Bogdan pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare la care adaugă un spor de 1 an închisoare, reprezentând o treime din totalul celeilalte pedepse de 3 ani închisoare, acesta urmând să execute, în final, pedeapsa de 6 ani închisoare”, a stabilit ICCJ.

Cu toate astea, instanța a menținut decizia de confiscare a bunurilor lui Darius Vâlcov. Toate acestea însumează nu mai puțin de 6.200.000 lei.

Darius Valcov
Darius Valcov

Darius Vâlcov s-ar afla în Italia

În prezent, fostul ministru de Finanțe s-ar afla în Italia, după cum a relatat presa. Acolo, acesta și-ar fi deschis și o firmă, cu sediul la Milano. De altfel, Darius Vâlcov nu a luat parte la ultimul termen de judecată.

În același dosar, alături de fostul ministru al Finanțelor, au mai fost condamnate și alte persoane. Este vorba despre Minel Prina, fostul primar al municipiului Slatina.

Acesta a primit o pedeapsă de patru ani şi șase luni de închisoare. Condamnat a fost și Lucian Petruţ Şuşală, fostul şofer al lui Darius Vâlcov. El s-a ales cu doi ani cu suspendare.

De asemenea, afaceristul Petre Bogdan Timofte a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, iar Constantin Tomescu, tot afacerist, s-a ales cu trei ani şi șase luni de închisoare.

Citește și Darius Vâlcov vrea să scape de condamnarea la 8 ani de închisoare în dosarul tablourilor Ce a decis instanța supremă în cazul rejudecării de la zero a procesului!

Darius Vâlcov a ascuns peste o sută de tablouri importante în pereţi

În 2015, procurorii DNA au găsit peste o sută de tablouri de valoare zidite în pereţi falşi. De asemenea, au fost găsite trei lingouri de aur, cu o greutate de trei kilograme, și peste un milion şi trei sute de mii de lei, adică 90.000 de euro.

Valorile erau ascunse în locuințele mai multor apropiați sau parteneri de afaceri. Potrivit procurorilor, majoritatea tablourilor ar fi fost achiziționate de către Darius Vâlcov de la case de licitaţii din străinătate prin intermediari şi ar fi fost aduse în țară cu mașina.

Citește și Ce se întâmplă cu dosarul tablourilor lui Darius Vâlcov. Fostul ministru vrea desființarea condamnării de 8 ani și judecarea de la zero, instanța amână decizia cu o lună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...