UPDATE Darius Vâlcov, omul lui Dragnea, pleacă din Guvern. De ce nu a mai așteptat să fie demis

Alexandru Ioanid 03.06.2019, 15:20
UPDATE Darius Vâlcov, omul lui Dragnea, pleacă din Guvern. De ce nu a mai așteptat să fie demis

Darius Vâlcov, considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea și „creierul” măsurilor economice luate de PSD, a demisionat din Guvern. El ocupa funcția de consilier pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă.

ACTUALIZARE: Odată cu plecarea lui Darius Vâlcov sunt schimbați și oamenii pe care acesta i-a pus în funcții-cheie. Prima pe listă e șefa ANAF, Mihaela Triculescu. Ea era considerată apropiată a lui Darius Vâlcov și a condus, în trecut, compartimentul financiar-contabil al firmei de curățenie a Primăriei Cârcea din județul Dolj, potrivit Recorder.ro.

De asemenea, Adriana Cotel urmează să fie demisă de la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), susțin surse guvernamentale.

După plecarea lui Liviu Dragnea de la cârma PSD, odată cu condamnarea cu executare primită, s-a tot vorbit despre epurările care vor fi făcute în interiorul Guvernului.

La PSD s-au luat mai multe decizii de înlăturare a celor care l-au susținut pe Liviu Dragnea. Iar astfel de măsuri nu puteau lipsi și din Guvern.

Prima care a fost înlăturată din echipa Vioricăi Dăncilă a fost Anca Alexandrescu. Acum, a venit rândul lui Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare cu executare. Se pare că el ar fi demisionat chiar după o discuție cu premierul.

Darius Vâlcov, omul care „tăia și spânzura” în Guvern

Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei, e cunoscut drept artizanul controversatei Ordonanțe 114, cea supranumită „ordonanța lăcomiei”. Actul normativ a pus pe jar mediul de afaceri și a atras critici din partea băncilor și a companiilor din sectoarele energiei și telecom.

El avea o putere mare de decizie. Bazându-se pe sprijinul fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, cel care l-a și „plantat” acolo, el a fost co-autor al programului de guvernare.

De asemenea, se crede că ar fi stat în spatele multor decizii de numire a unor persoane în posturi cheie din ANAF, Ministerul Finanțelor sau Comisia de Prognoză.

În locul lui Darius Vâlcov va veni Remuz Borza, cel care preluase încă de săptămâna trecută funcția de consilier onorific al Vioricăi Dăncilă pe probleme de fiscalitate și reforme economice.

Darius Vâlcov a plecat înainte de a fi demis

Surse guvernamentale susțin că Darius Vâlcov urma să fie demis de premierul Viorica Dăncilă. Principalul motiv era legat de apropierea de Liviu Dragnea, dar nu erau scăpate din vedere nici problemele cu legea pe care le are fostul primar al Slatinei.

Era, așadar, doar o chestiune de timp până când Darius Vâlcov urma să plece din Guvern.

Vâlcov a fost condamnat, anul trecut, la opt ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență. Procurorii susțineau că, pe vremea când era primar, acorda contracte cu dedicație și, în schimbul influenței, încasa aproximativ 20% din valoarea acestora.

Motivarea acestei decizii de condamnare în primă instanță a apărut abia după un an. În lipsa acesteia, nici acuzare și nici apărarea nu puteau face recurs.

Odată cu publicarea motivării, avocații lui Vâlcov au făcut recurs, iar următorul termen a fost stabilit pentru data de 11 iunie.

Urmăriți Impact.ro și pe