EXCLUSIV

Damian Drăghici, declarație tranșantă după moartea Corneliei Catanga și a lui Nelu Ploieșteanu: ”Muzica lăutărească nu se oprește cu plecarea lor”

Alexandru Catalan 12.05.2021, 21:49

Celebrul naist român Damian Drăghici vrea să ducă mai departe tradiţia muzicii lăutăreşti de calitate din România. “Muzica lăutărească autentică din România trebuie să meargă mai departe. Ea nu se opreşte odată cu plecarea dintre noi a unor nume mari, precum cele ale lui Gabi Luncă, Cornelia Catanga şi Nelu Ploieşteanu, artiști care au pierdut lupta cu temutul virus. La fel s-a întâmplat şi atunci când au murit un Fărămiţă Lambru sau Romica Puceanu. A fost un şoc, pentru o vreme, dar lucrurile au continuat. Au preluat alţii tradiţia. Aşa se va întâmpla şi acum!”, a declarat Damian Drăghici, pentru impact.ro.

”Este o datorie pe care trebuie să o duc mai departe”

El susţine că resimte personal această “datorie” de a duce mai departe tradiţia muzicii lăutăreşti autentice. Şi invocă în acest sens argumente legate de rudenia sa cu Fărămiţă Lambru, bunicul său, Alexandru, fiind cumnatul acestuia, dar şi cu Romica Puceanu, de care ar fi legat prin bunica sa: “Resimt cumva ca o greutate chestiunea asta, ca o datorie pe care trebuie să o duc mai departe. Muzica lăutărească autentică a fost mereu apreciată la noi în ţară şi e din ce în ce mai apreciată şi astăzi. Piesele celebre, care ne-au încântat pe noi toţi se transmit din tată-n fiu, ca să zic aşa, iar noi avem datoria de a le duce mai departe”, a precizat acelaşi Damian Drăghici.

El mai spune că, cel târziu la toamnă, va începe un proiect personal pe tema asta, alături de taraful său şi că nu vede motive întemeiate legate de eventuale dispute pe tema drepturilor de autor ale melodiilor lăutăreşti. “Aceste melodii au peste 100 de ani vechime, altele, şi mai mult, poate 150, poate mai mult. 99% dintre ele sunt piese libere de drepturile de autor, aşa că nu văd controverse pe tema asta”, mai spune acesta. Damian Drăghici (51 de ani) este un artist care cântă la mai multe instrumente muzicale, dar şi un compozitor şi producător de etnie rromă. A fost parlamentar al României în legislatura 2012 – 2016, dar a avut şi mandat de europarlamentar, între 2014 şi 2019.

Damian Draghici, declaratie transanta dupa moartea Corneliei Catanga si a lui Nelu Ploiesteanu
Damian Draghici

A cântat alături de Joe Cocker, James Brown, Cindi Lauper, Shaggy și Zucherro

Damian Drăghici a făcut studii muzicale la Atena, în Grecia, dar şi în Statele Unite, devenind în 1999 primul român care a absolvit cu “Magna cum laudae” Colegiul de Muzică Berklee din Boston. Între 1993 și 2019 a înregistrat peste 20 albume solo, interpretând diferite stiluri muzicale, folclor, pop instrumental, new age, world music și jazz la nai. A fost artist invitat pe albumul ”Winter solstice”, apărut în 2006, album premiat cu un premiu Grammy.

A cântat alături de Joe Cocker, James Brown și Cindi Lauper, Shaggy, Zucherro, în cadrul turneului european ”Night of the Proms Tour”, desfășurat între 2004 și 2006.  În mai 2011, a performat alături de Nigel Kennedy, la concertul ”Classical meets Jazz” din Piața Constituției din Capitală. Anul trecut, a lansat un videoclip excelent primit, “New Şaraiman”, alături de el concertând Brother &Şatra BENZ, dar şi trupa sa, Damian Drăghici Brothers.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI