Dacia a oprit producția de autoturisme. Ce urmează să se întâmple cu uzina de la Mioveni

Iancu Andreea 03.02.2021, 18:51
Dacia a oprit producția de autoturisme. Ce urmează să se întâmple cu uzina de la Mioveni

Uzina de la Mioveni își oprește producția de autoturisme Dacia, ca o premieră de la declanșarea crizei de semiconductori de la nivel global. Grupul Renault, din care face parte și Dacia, a stabilit ca începând cu luna februarie să își întrerupă activitatea.

Care este motivul pentru care Dacia oprește producția de mașini

Compania a anunțat închiderea fabricii de la Mioveni începând cu 1 februarie, după ce criza de semiconductori care a afectat întreaga lume a ajuns și în România. Se pare că producătorii de autoturisme de pe Glob au început să oprească liniile de producție ale vehiculelor din cauza lipsei semiconductorilor. Această criză a apărut pe fondul măsurilor luate de către Statele Unite ale Americii împotriva unor producători de cipuri din China. Astfel, mai multe uzine din Europa, America de Nord și China au fost afectate.

Pandemia pare să fi adus o criză în plus lumii, dincolo de cea epidemiologică. Pentru că mulți consumatori și-au îndreptat atenția către achiziția de laptopuri, console video și alte accesorii electronice, a apărut un dezechilibru în privința producției de cipuri pe parcursul anului 2020. Astfel, producătorii auto au devenit concurenți cu industria electronicelor de larg consum în privința achiziției de cipuri. Această lipsă a componentelor a dus la anunțul făcut de Dacia privind sistarea activității sale începând cu luna februarie.

În cursul lunii februarie, Grupul Renault va adapta producția industrială pe fondul penuriei de componente electronice provenite de la anumiți furnizori. Astfel, activitatea de producție industrială de la Mioveni a fost întreruptă în data de 1 februarie. Echipele Grupului – Supply Chain și Achiziții sunt mobilizate pentru a gestiona impactul generat de această criză mondială, care afectează mare parte din sectorul auto, potrivit Direcției Comunicare Groupe Renault România.

Dacia a oprit producția de autovehicule începând cu luna februarie
Dacia a oprit producția de autovehicule începând cu luna februarie

VW a sistat, de asemenea, producția de autoturisme ale mărcii

Încă de anul trecut, compania Volkswagen a anunțat că își întrerupe parțial producția în primele luni ale anului 2021. Mai mulți parteneri care se aprovizionează cu semiconductori de la companii asiatice au intrat în criză. Furnizorii de electronice au motivat această lipsă a pieselor ca urmare a cererii scăzute din industria auto. Astfel, aceștia au fost nevoiți să se reorganizeze și că găsească noi industrii.

Blocajele masive ale furnizorilor de semiconductori cauzează perturbări considerabile pentru constructori pe tot globul la nivelul producției de vehicule. Ca rezultat al pandemiei de Covid-19 și al scăderilor vânzărilor din industria auto, producătorii de top de semiconductori au realocat capacităților de producție clienților din alte sectoare, precum electronicele de consum. Cu toate acestea, piața de automobile s-a recuperat acum semnificativ, iar industria, inclusiv Volkswagen Group, se confruntă cu un blocaj al componentelor electronice solicitate, se arată în anunțul VW.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...