Cutremurul din Gorj a avut 13 replici pe toată durata nopţii. Cel mai mare a înregistrat 3.3 grade pe scara Richter

Elena Avramescu 15.02.2023, 08:53
Cutremurul din Gorj a avut 13 replici pe toată durata nopţii. Cel mai mare a înregistrat 3.3 grade pe scara Richter

Ieri, pe 14 februarie, un nou cutremur a avut loc în Gorj. Se pare că seismul a avut magnitudinea de 5,7 pe scara Richter și s-a resimțit și în București, conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). După aceea, pe toată durata nopții, s-au înregistrat mai multe replici, iar cele mai multe au fost de intensitate mică.

13 replici după cutremurul de 5,7 grade din Gorj

INFP (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului), în cursul nopții de miercuri, 15 februarie, în intervalul 00.25 – 05.28 s-au înregistrat 13 replici ale cutremurului din judeţul Gorj. Partea bună este că cele mai multe au avut intensitate mică, numai unul singur ajungând la magnitudinea de 3.3 grade pe scara Richter, care s-a înregistrat la ora 02:30, la adâncimea de 3.9 km.

Noul seism s-a produs la 104 km NV de Craiova, 109 km SV de Sibiu, 140 km V de Pitesti, 164 km SE de Timisoara, 183 km SE de Arad, 186 km S de Cluj-Napoca, 203 km V de Brasov, 212 km E de Belgrad, 216 km E de Zemun, 222 km NE de Nis.

Se pare că pe toată durata zilei de marţi, s-au înregistrat 20 de replici ale cutremurului cu magnitudinea 5,7, iar acest seism s-a simțit și la București și s-a produs la 40 km adâncime, potrivit INFP.

Cea mai sigură clădire din România în cazul unui cutremur. Culmea, nu este încă terminată
Cutremur in Romania

În urma cutremurului cu magnitudinea de 5,7 s-au primit peste o sută de apeluri de la cetăţeni care s-au panicat după ce au văzut fisuri ale mai multor clădiri. Însă, după mai multe verificări făcute până în prezent, nu s-au identificat probleme mari la blocurile de locuit şi nu au fost observate elemente ale structurilor de rezistenţă afectate la acestea sau la spitale.

În schimb, la două biserici din Târgu Jiu s-au identificat elemente ale structurii de rezistenţă afectate, fiind restricţionat accesul cetăţenilor.

„În ceea ce priveşte sediile în care îşi desfăşoară activitatea instituţiile publice, pentru siguranţa cetăţenilor s-a restricţionat accesul publicului în Palatul Administrativ (Instituţia Prefectului- Judeţul Gorj şi Consiliul Judeţean Gorj, Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Gorj şi Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Gorj), Sediul Directiei de Evidenţă a Persoanelor Tg-Jiu şi Sediul Primăriei municipiului Tg-Jiu, urmând ca programul de lucru cu publicul să fie comunicat de către reprezentanţii fiecărei instituţii”, a precizat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

ISU recomandă ca în cazul producerii unui cutremur, persoanele aflate în interiorul unei clădiri trebuie să respecte mai multe recomandări, pentru siguranța lor. Printre acestea se numără: să nu încerce să iasă afară sau pe balcon ori să folosească liftul; să se adăpostească sub o masă sau un birou, lângă o piesă solidă de mobilier sau sub tocul unei uși fără geamuri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...