Fenomen ciudat în timpul cutremurului de la Târgu Jiu. Ce s-a întâmplat în altă parte a României

Ana Anitoiu 14.02.2023, 19:36
Fenomen ciudat în timpul cutremurului de la Târgu Jiu. Ce s-a întâmplat în altă parte a României

Un fenomen ciudat a fost înregistrat în timpul cutremurului de la Târgu Jiu cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter, ce a avut loc marți, 14 februarie. Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au anunțat ce s-a întâmplat în altă parte a României.

Ce s-a întâmplat în altă parte a țării, în timpul cutremurului de 5,7 grade de la Târgu Jiu

Specialiștii INFP au anunțat că fac cercetări în urma unui fenomen straniu ce a fost înregistrat în altă parte a țării în timpul cutremurului cu magnitudinea de 5,7 grade ce s-a produs, marți, la Târgu Jiu, fiind resimțit în mai multe localități.

Mai exact, sistemul rapid de alertă din Vrancea a pornit în timpul cutremurului de 5,7 grade pe scara Richter produs în Gorj. Acum specialiștii de la INFP fac verificări pentru a afla dacă a fost un seism și în Vrancea simultan sau dacă sistemul a pornit ca urmare a cutremurului din Gorj.

Un specialist de la INFP a explicat că „este posibil ca sistemul din Vrancea să fi funcționat greșit”, neexistând informații certe că un cutremur din Vrancea s-a produs cu adevărat. Acesta a adăugat că dacă se va ajunge la concluzia că seismul cu epicentrul în Gorj a dus la declanșarea sistemului rapid de alertă din Vrancea, acesta „ar fi un precedent”, conform adevarul.ro.

Cutremur de 5,7 grade, în România

Directorul INFP, despre cutremurul de 5,7 grade

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat că pentru reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul de 5,7 grade produs în Oltenia, la o zi după un alt seism, de 5,2 grade, a fost „o surpriză”.

„Este o zonă în care s-au produs cutremure doar foarte rar, iar atunci când se produceau erau de magnitudini mici – de trei grade, două grade, un grad. Ea a mai produs cutremure în trecut – avem exemplu din anul 1943, când s-a produs un cutremur de 5 grade.

De asemenea, în anii 1963-1964 au fost cutremure de 4 şi 4,5. Au fost cutremure și în 1910 şi încă 50 de ani în urmă, 1850, 1860 şi tot de magnitudini de sub patru.

Mecanismul cutremurului aşa arată – au fost două plăci care s-au mişcat una faţă de cealaltă pe verticală, la ambele cutremure. Deci, ele sunt un tandem de cutremure”, a spus directorul INFP.

Specialistul a adăugat că seismul de marți este „un frate” a celui de luni, nefiind o replică a acestuia. Constantin Ionescu a adăugat că de obicei durează cam o lună pentru ca activitatea seismică să scadă, după un astfel de cutremur de suprafață.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...