Cutremurele ocolesc România în luna decembrie. Explicația lui Gheorghe Mărmureanu

Badea Violeta 03.11.2022, 17:35
Cutremurele ocolesc România în luna decembrie. Explicația lui Gheorghe Mărmureanu

Majoritatea românilor s-au trezit joi dimineață fără voia lor, din cauza unui seism care a zguduit țara. Acesta a avut o magnitudine de 5,4 pe scara Richter și s-a produs în zona seismică Vrancea. A fost cel mai mare cutremur din acest an, dar oamenii se întreabă dacă acesta va fi și ultimul de mare intensitate. Iată anunțul făcut de Gheorghe Mărmureanu!

Când va avea loc următorul cutremur de mare intensitate? Gheorghe Mărmureanu a făcut anunțul

La primele ore al dimineții, un cutremur cu magnitudinea estimată la 5,4 pe scara Richter i-a trezit din somn pe români. Acesta s-a produs la ora locală 6:50, în zona seismică Vrancea.

Potrivit datelor furnizate de către Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul s-a produs la 74km E de Brașov, 76km NE de Ploiești, 116km V de Brăila, 118km V de Galați, 119km S de Bacău, 126km N de București, 151km NE de Pitești, 188km E de Sibiu, 190km N de Ruse, 199km SV de Iași.

A fost cel mai mare cutremur din acest an, iar unele persoane s-au panicat. Însă, Gheorghe Mărmureanu ne liniștește. Potrivit specialistului, urmează luna din an în care vor fi cele mai puține seisme.

„Avem o veste proastă și una bună, în toată această chestiune. Vestea proastă e că nu controlăm producerea cutremurelor și că nu le putem anticipa. Nimeni nu poate asta! Așa că ne-am trezit cu cutremure foarte serioase și în ianuarie, și în august și în septembrie.

Dar avem și o veste bună. Îndrăznesc să spun că luna decembrie face o figură aparte. E cea mai ferită, până azi, de așa ceva, de asemenea lucruri teribile. Nu știu să vă indic cu exactitate de ce se întâmplă asta, dar așa a rezultat din studiile mele pe tema asta!”, a precizat Gheorghe Mărmureanu pentru Playtech.

Citește și Ce se întâmplă cu sistemul Ro-Alert la cutremure. Explicația venită de la IGSU!

Gheorghe Marmureanu
Gheorghe Marmureanu

Când se va produce următorul cutremur foarte puternic

Celebrul om de știință avertizează, însă, că nu vom scăpa de producerea unui seism major, de peste 6,5 grade sau în jur de șapte grade. Potrivit lui Gheorghe Mărmureanu, acesta va avea loc în jurul anului 2040.

„După calculele mele, el nu ar fi trebuit să se producă. Dar viața mi-a oferit o surpriză, atunci. Din păcate, una care ne-a afectat foarte tare, pe mulți dintre noi!

Cu toate acestea, chiar și azi îmi păstrez pronosticul cum că următorul cutremur foarte puternic la noi, de peste 6,5 grade sau în jur de șapte grade, se va produce în jurul anului 2040!”, a declarat specialistul, potrivit aceleiași surse.

Citește și Cutremurul care a trezit România azi, 3 noiembrie. Ce magnitudine a avut, de fapt!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...