Cutremur în România marți, 10 mai. Ce magnitudine a avut seismul

Mihnea Tălău 10.05.2022, 09:28
Cutremur în România marți, 10 mai. Ce magnitudine a avut seismul

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că marți dimineața la ora locală 6:33, un  cutremur cu magnitudinea de 3,4 pe Richter, s-a produs în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

Seismul a avut loc la 122 km de București

Seismul a avut loc la adâncimea de 138 de kilometri. Mișcarea tectonică s-a produs în apropierea oraşelor, 61 km est de Brașov, 69 km nord-est de Ploieşti, 122 km nord de Bucureşti, 123 km sud de Bacău, 128 km vest de Brăila, 131 km vest de Galaţi, 140 km nord-est de Piteşti, 176 km est de Sibiu, 187 km nord de Ruse, 205 km sud-vest de Iaşi.

În luna mai a acestui an, în primele 10 zile, în România, au mai avut loc trei cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,4. Spre exemplu în luna martie, specialiștii au numărat nu mai puțin de 18 cutremure.

Pe de altă parte, experții anunță de câțiva ani că un cutremur cu magnitudine mare s-ar putea produce în țara noastră. Până acum, acesta nu a avut loc dar este posibil să se întâmple în orice moment.

Cutremur mai putin obisnuit in Romania
Cutremur in Romania

Aplicația de alarmare seism dezvoltată de INCDFP

O aplicație de alertă seism dezvoltată de INCDFP ne anunță momentul producerii unui cutremur în zona Vrancea de peste 4.5 grade pe scară Richter.

– Aplicația va indică secundele rămase până la momentul resimțirii undei seismice în București în medie 25 ~ 30 secunde;

– Seismograful va oscila cu posibilă magnitudine a cutremurului;

– Se vor afișa informațiile specifice cutremurului (magnitudinea).

– Sfera va indică culoarea roșie. În lipsa unei mișcări seismice culoarea este verde.

– Titlul paginii se va schimbă succesiv afișând textul „Atenție Cutremur”

– Aplicația va emite un semnal sonor specific.

Pentru a fi atenționat de această aplicație va trebui să fiți conectat în permanentă la acest website fie că este activ (direct pe această pagină), fie că utilizați alte siteuri sau că browserul de internet este pus în bară de start.

Urmăriți Impact.ro și pe