Cutremur 4 martie 1977. Marile nume ale vieții artistice care au pierit în urma seismului

Ana Anitoiu 03.03.2022, 16:51
Cutremur 4 martie 1977. Marile nume ale vieții artistice care au pierit în urma seismului

Cutremur 4 martie 1977. Această dată încă dă fiori pe șira spinării multor români. Unii își amintesc clipele de teroare și durerea ce a urmat după seismul ce a făcut 1.570 de victime, dintre care peste 1.390 doar în Bucureşti. Alții au ascultat povestea dramatică spusă de părinți și bunici. Au pierit atunci mari nume ale vieții artistice din România. Iată ce artiști a pierdut țara din cauza cumplitului eveniment.

Marile nume ale vieții artistice care au murit la cutremurul din 4 martie 1977

În Capitală a fost dezastru. Peste 33 de clăriri mari, dintre care cele mai multe aflate în centrul Capitalei, au căzut din cauza cutremurului, ucigând mulți dintre artiștii țări. Între ei se numără actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneţ și cântăreaţa Doina Badea.

De asemenea, au pierit sub dărâmături actriţa Eliza Petrăchescu, mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu, scenograful Liviu Popa, cântăreaţa de muzică populară Filofteia Lăcătuşu, pianistul Tudor Dumitrescu și cascadorul Tudor Stavru.

Cutremur 4 martie 1977. Marile nume ale vietii artistice care au pierit in urma seismului
Cascadorul Tudor Stavru a murit dupa ce a salvat o viata

Cum a murit cascadorul Tudor Stavru după cutremurul din 1977. A salvat o viață

Tudor Stavru, născut în 1939, la Cenavodă și sportiv la Clubul Dinamo Bucureşti, unde a practicat kaiac-canoe, a fost unul dintre primii cascadori din România, formați de regizorul Sergiu Nicolaescu, în perioada 1965 – 1966. Prima sa apariție a fost în filmul „Dacii” din 1967.

Ulterior, Tudor Stavru a apărut în numeroase filme regizate de Sergiu Nicolaescu, precum: „Mihai Viteazul” (1971), „Cu mâinile curate” (1972), „Ultimul cartuş” (1973), „Un comisar acuză” (1974), „Osânda” (1976), „Pentru Patrie” (1977). Mai poate fi văzut și în alte pelicule. De exemplu, în „Păcală” (1974) al lui Geo Saizescu și în „Patima” (1975), regizat de Mircea George Cornea.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

În seara marelui cutremur, cascadorul Tudor Stavru se afla alături de colegi de-ai săi la Râmnicu Vâlcea, pentru o filmare. A doua zi, s-au întors toți la București, ca să ajute la operațiunile de salvare. Împreună, au fost neobosiți timp de o săptămână. Au fost zi și noapte printre ruine, căutând supraviețuitori.

Într-o seară de căutări, Tudor Stavru și colegul lui, Paul Fister, au mers la dărâmăturile blocului „Nestor”, unde se auzise o bătaie în zid. Au salvat o tânără, Livia Negoescu, care împlinise 22 de ani chiar în ziua seismului. Ulterior, cei doi s-au pregătit să plece spre Buftea cu autobuzul.

Însă, Tudor Stavru a pierdut acel autobuz și s-a întors la blocul Nestor să ceară o mașină care să-l ducă la destinație. Acolo, un bătrân l-ar fi rugat să recupereze ceva din apartamentul lui distrus de cutremur. A urcat din nou pe ruine.

La coborâre, ar fi pus piciorul pe o grindă și s-ar fi sprijinit în antebraț de un perete, ca să treacă dintr-un balcon în altul. Însă, o bucată din zidul de care se sprijinea s-a desprins. Cascadorul a căzut în gol de la înălțime. A murit puțin timp mai târziu, la Spitalul Floreasca. Tudor Stavru se află astfel pe lista celor care au pierit din cauza cutremurului din 1977, alături de actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț, cântăreața Doina Badea și alte nume din lumea artistică din România.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...