Sorin Cîmpeanu, despre studenţi: “Se ia în calcul o prioritizare în cămine pentru cei vaccinați”

Cristian Cojocaru 04.05.2021, 21:35
Sorin Cîmpeanu, despre studenţi: “Se ia în calcul o prioritizare în cămine pentru cei vaccinați”

În contextul pandemic, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a vorbit despre studenţi și despre posibilitatea unei obligativități cu privire la prezența fizică la cursuri. Stundeții vaccinați ar putea avea prioritate în căminele studențești.

Sorin Cîmpeanu vorbește despre studenţi

În cadrul unui interviu acordat pentru HotNews, Sorin Cîmpeanu a afirmat că studenții care nu s-au vaccinat, ar putea fi obligați să poarte combinezoane în momentul în care s-ar prezenta la cursurile practice sau la orele de laborator, începând cu noul an universitar. Potrivit ministrului Educației, mai multe universități iau în calcul această posibilitate.

„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezență fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați.

Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru HotNews.

Studentii nevaccinati ar putea fi obligati sa poarte combinezoae la orele practice
Studentii nevaccinati ar putea fi obligati sa poarte combinezoae la orele practice

Locurile în cămine distribuite în funcție de imunizare

Ministrul Educației  a afirmat că ar putea exista posibilitatea ca studenții imunizați să aibă prioritate în procesul de cazare în căminele studențești, în scopul de a contribui la siguranța sanitară în cadrul campusurilor universitare.

„O altă idee ar putea fi prioritizarea studenților vaccinați în procesul de cazare. Așa cum dintotdeauna au existat criterii care au dat prioritate celor care au avut rezultate profesionale foarte bune sau celor aflați în dificultate din perspectivă socio-economică, așa s-ar putea acorda prioritate și celor care sunt vaccinați pentru a contribui la o siguranță sanitară în campusurile universitare. Nu-și propune nimeni să oblige pe cineva, însă aceste criterii cred că ar putea să fie luate în considerare”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

Deși pe baza acestui lucru, ar putea fi generate discuții cu privire la discriminare, ministrul Educației a afirmat că ”pot apărea astfel de discuții, însă răspunsul este foarte clar – dintotdeauna a existat o discriminare care nu a trecut de limitele legii atunci când o universitate are 1.000 de locuri de cazare și 5.000 de studenți. Discriminarea e simplă: 1.000 sunt cazați, 4.000 nu sunt cazați”. La sfârșitul lunii trecute, Cîmpeanu a propus organizarea unor centre de vaccinare în fiecare universitate pentru studenții care vor dori să revină în mod fizic la cursuri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI