Florin Cîțu și Nicolae Ciucă se contrazic pe tema noului Executiv. „Acest guvern va trece” vs ”Nicio șansă”

Iancu Andreea 29.10.2021, 23:04
Florin Cîțu și Nicolae Ciucă se contrazic pe tema noului Executiv. „Acest guvern va trece” vs ”Nicio șansă”

Liderul Partidului Național Liberal, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă, propunerea președintelui Iohannis pentru formarea noului Executiv, se contrazic în declarații, după ce a fost anunțat programul de guvernare și lista miniștrilor din Cabinetul Ciucă. În timp ce premierul interimar consideră că România ar putea avea un nou Guvern în urma votului din Parlament, prim-ministrul desemnat, Nicolae Ciucă, este de părere că nu are șanse să primească aprobarea legislativului.

Formarea noului Executiv, motiv de contraziceri între Florin Cîțu și Nicolae Ciucă

România nu are în continuare un Guvern, deși președintele Iohannis se află la a doua propunere de premier. În timp ce prima sa opțiune, Dacian Cioloș, nu a reușit să primească un vot în Parlament, Șeful statului speră ca Executivul lui Nicolae Ciucă să reușească să elimine criza politică. Cu toate acestea, Florin Cîțu, liderul PNL și totodată premier interimar, și Nicolae Ciucă se contrazic pe tema formării noului Guvern.

După ce a fost anunțat programul de guvernare și lista miniștrilor din Cabinetul Ciucă, Florin Cîțu consideră că acest guvern minoritar are șanse să treacă de această dată de Parlament. Cu toate acestea, chiar premierul propus de Iohannis este cel care privește lucrurile cu mai puțin optimism. Nicolae Ciucă și-a făcut calculele și, „matematic” vorbind, nu poate obține voturile parlamentarilor.

Florin Cîțu și Nicolae Ciucă se contrazic pe tema noului Executiv
Florin Cîțu și Nicolae Ciucă, cu gândul la noul Executiv

Ce spun cei doi politicieni despre șansele formării Guvernului

După ședința BEX a PNL, Cițu a afirmat că noul Guvern are șanse să treacă de Parlament. Liderul PNL are și o strategie pentru a obține votul Parlamentului. Acesta susține că negocierea cu fiecare parlamentar, strategie folosită atunci când a fost demis Guvernul Dăncilă, ar putea funcționa.

Acest Guvern va trece. Este un guvern care va avea susținere. Vom avea un program de guvernare care vine cu soluții pentru România, a spus Cîțu.

Pe de altă parte, Nicolae Ciucă nu este la fel de încrezător. Cu toate acestea, prim-ministrul propus e decis să meargă în Parlament cu lista Guvernului și cu programul de guvernare pentru că speră ca până la votul de miercuri, parlamentarii să aibă timp de gândire. Totuși, din punct de vedere matematic, Ciucă nu crede că Guvernul său are șanse să treacă.

Așa cum arată situația și cifrele, matematic guvernul nu are șanse să treacă. Pe parcursul negocierilor s-a constatat destul de multă inflexibilitate și că am realizat că probabil nu se va ajunge la un acord politic astfel încât să putem determina o majoritate care să aprobe Guvernul în Parlament. Totuși, ținând cont de situația în care ne găsim astăzi, una deosebit de complicată, am hotărât să merg cu programul de guvernare și Cabinetul în Parlament pentru că până miercuri mai este timp, există timp de reflecție pentru fiecare dintre parlamentari, a spus Ciucă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...