Cum vor putea intra în mall-uri şi restaurante românii al căror certificat verde expiră. Anunţul făcut de Alexandru Rafila

Stan Filon 24.01.2022, 20:28
Cum vor putea intra în mall-uri şi restaurante românii al căror certificat verde expiră. Anunţul făcut de Alexandru Rafila

La 1 februarie 2022, certificatele de vaccinare vor expira pentru mulți români care s-au vaccinat cu cele două doze, însă nu s-au mai imunizat și cu doza booster, cu cea de-a treia doză. Așadar, ultima doză de vaccin a fost făcută cu 9 luni în urmă. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre situația acestor români și a spus unde vor întâmpina aceștia probleme cu certificatul verde.

Certificatul verde expiră pentru mulți români pe 1 februarie. Ce se întâmplă

Uniunea Europeană a impus reguli stricte pentru persoanele vaccinate cu doar două doze împotriva coronavirusului. Și la noi în țară sunt mulți oameni care nu s-au mai imunizat cu cea de-a treia doză, iar certificatele verzi ale acestora vor expira pe data de 1 februarie. Ei bine, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a venit cu precizări legate de restricțiile la care vor fi supuși aceștia.

Românii care se află în această situație trebuie să știe că vor avea în continuare acces la mall, de exemplu, ca și până acum, dar vor întâmpina probleme serioase atunci când vor dori să meargă în cencediu peste hotare, deoarece certificatele verzi nu vor mai fi acceptate.

Certificatul verde expira pentru multi romani pe 1 februarie
Certificatul verde expira pentru multi romani pe 1 februarie

Alexandru Rafila a venit cu explicații

„Este vorba despre o decizie a Comisiei Europene în care se comunică statelor membre că certificatul care are ca şi scop circulaţia în spaţiul UE este valabil după încheierea schemei de vaccinare pe o perioadă de 270 de zile, iar doza booster prelungeşte pe termen nedefinit perioada acestui certificat. Ştim că folosim acest certificat verde inclusiv în România, de exemplu, când mergem la un restaurant. E o decizie pe care o să o discutam, se va discuta la nivelul guvernului şi CNSU, în funcţie de contextul epidemiologic”, a declarat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a spus că valabilitatea certificatului de vaccinare se poate prelungi doar prin imunizarea cu a treia doză. Oficialul a spus chiar că este posibil ca autoritățile să decidă revitalizarea campaniei naționale de vaccinare, pentru ca cetățenii să înceapă să se vaccineze din nou, mai ales că la mijlocul lunii februarie este de așteptat ca în România să se înregistreze nu mai puțin de 70.000 de noi infectări în doar 24 de ore.

”S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcţiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depăşească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a mai spus Alexandru Rafila.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat luni, 24 ianuarie 2022, că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 12.082 cazuri de infectări cu coronavirus şi 40 de decese. Bilanţul din țara noastră a ajuns la 2.029.211 de infectări cu noul virus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...