Ţara care acordă certificate verzi celor care au avut covid anul trecut. Cum motivează autorităţile decizia controversată

Iancu Andreea 29.11.2021, 16:57
Ţara care acordă certificate verzi celor care au avut covid anul trecut. Cum motivează autorităţile decizia controversată

Începând cu anul acesta, la nivel european a fost instituită obligativitatea prezentării certificatului verde pentru diferite activități. Acesta reprezintă o dovadă pentru vaccinarea anti-Covid, trecerea prin boală sau testarea PCR. Totuși, certificatele verzi au un termen de valabilitate, pe care autoritățile dintr-un stat din Europa au decis să îl prelungească. Țara care acordă certificate verzi celor care au avut covid anul trecut motivează decizia controversată. Argumentele specialiștilor sunt complet neașteptate.

Decizia controversată luată de țara care acordă certificate verzi celor care au avut covid anul trecut

Mai multe state europene au instituit certificatele verzi pentru cetățenii care s-au imunizat, au trecut prin boală sau sunt testați. Însă o țară din Europa a luat de curând o decizie controversată, după ce a anunțat că acordă certificate verzi și celor care au avut covid anul trecut. Conform ministrului georgian al Sănătății, măsurile anti-Covid pot fi relaxate în Georgia, oferind o motivație inedită.

Oficialul din Sănătate a precizat că georgienii au o „genetică specială”, specificând totodată că cetățenii vor putea primi certificatul verde chiar dacă au trecut prin boală cu mai mult de șase luni în urmă. Totodată, statutul special al cetățenilor din Georgia și unicitatea lor ar fi puțin probabil să ducă la aplicarea regulilor stricte legate de certificatele Covid după ce trec prin boală, a mai precizat Ekaterine Tikaradze.

Nu există nicio țară din lume care să fie la fel de specială ca Georgia – suntem unici și de aceea vom avea două certificate verzi. Unul dintre ele va fi valabil pe timp nelimitat pentru uz intern, a explicat ministrul Ekaterine Tikaradze.

Care este țara care acordă certificate verzi celor care au avut covid anul trecut
Certificatele Covid-19 din Georgia vor beneficia de utilizare internă, diferită de cea internaționale

„Este bine că cetățenii noștri vor avea mai multă flexibilitate ”

Oamenii din Georgia beneficiază de gene și un caracter cu totul speciale, acesta fiind motivul pentru care statul georgian va face o excepție în privința certificatelor Covid. Totuși, va fi necesară o dovadă de imunitate pentru călătoriile internaționale, care va fi reînnoită la fiecare șase luni pentru a putea fi acceptată în străinătate.

Personal, cred că este important ca societatea să se adapteze treptat la schimbările majore din lume. Este bine că cetățenii noștri vor avea mai multă flexibilitate într-o situație socială, economică și epidemiologică tensionată, a mai precizat ea.

Certificat anti-Covid la nivel național, diferit ce cel internațional

Șeful Centrului Național pentru Controlul Bolilor, Amiran Gamkrelidze, a declarat că Tbilisi ia în considerare existența a două permise separate în cazul cetățenilor georgieni. Acestea ar urma să fie utilizate intern și internațional, având în vedere că majoritatea țărilor nu mai țin cont de recuperările mai vechi de şase luni după infecţia cu Covid-19.

Discutăm această problemă, iar guvernul georgian poate permite certificate COVID separate pentru persoanele care planifică o călătorie, iar codul QR de pe cărțile de identitate va fi armonizat cu standardele internaționale, a spus Gamkrelidze, citat de civil.ge.

Prim-ministrul georgian Irakli Gharibashvili a stabilit în urmă cu o săptămână, ca fiecare cetățean, indiferent de momentul în care s-a vindecat de Covid-19, să primească un pașaport verde de la 1 decembrie. Deocamdată, de la debutul pandemiei, în Georgia au fost semnalate peste 825.000 de cazuri de Covid-19, fiind totodată înregistrate peste 11.700 de decese.

Urmăriți Impact.ro și pe