EXCLUSIV

Instanța a decis: teste rapide pentru intrare la mall și sala de fitness. Avocat: „Astea sunt obligațiile pe care le dă instanța de judecată Guvernului”

Gabriela del Pupo 28.12.2021, 11:24
Instanța a decis: teste rapide pentru intrare la mall și sala de fitness. Avocat: „Astea sunt obligațiile pe care le dă instanța de judecată Guvernului”

Curtea de Apel ia o decizie care ar putea obliga Guvernul să accepte testele rapide pentru accesul în locurile unde acum se intra doar cu certificat verde. Dacă decizia rămâne definitivă, românii, vor putea intra în mall-uri, magazine comerciale nealimentare, săli de fitness, sau vor putea participa la diferite evenimente, și dacă prezintă un test negativ recent, nu doar cu certificatul verde.

„Testul va fi valabil pentru toată lumea”

Decizia instanței ar putea obliga Guvernul să adopte noi strategii pentru permiterea accesului în centrele comerciale și chiar participarea la evenimente. În plin val 3 unele evenimente au fost dedicate persoanelor vaccinate ceea ce nu va fi posibil după această decizie care permite și celor vaccinați să se deplaseze liber.

„Astea sunt obligațiile pe care le dă instanța de judecată Guvernului, să aplice de fapt o metodă nediscriminatorie. Dacă tu ai un certificat verde asta nu înseamnă că nu trebuie să îți faci un test PCR. Testul va fi valabil pentru toată lumea.

Tratatul de funcționare care are mai multe paragrafe destinate protecției interne a țărilor membre. Fiecare stat își ia măsurile de rigoare în așa fel încât să combată eficient stările de pericol sanitar. Nu cred că se pune problema să avem vreo problemă la nivelul legislației europene.

Nu au cum să împiedice demersul asta dacă rămâne hotărârea definitivă la Înalta Curte. Treaba asta cu PCR-ul, cu testul rapid, trebuia să fie reglementată, pentru că erau niște cartelizări în jurul situației asteia. Ai doar anumite persoane juridice, respectiv entități, care se ocupă de testele astea care ți le fac în laborator. De ce să nu mă pot duce eu, să iau un test de oriunde și ulterior să îl prezint ca atare. De ce trebuie să mă duc să plătesc niște bani la un particular care setează prețul cum dorește el. Se ridică problema unei piețe concurențiale, nu cred că asta ar fi problema, dar era necesară implementarea și a amănuntului acesta.” a explicat avocatul Adrian Cuculis pentru impact.ro

Testele rapide nu sunt acceptate pentru eliberarea certificatului verde din cauza ratei de eroare pe care o pot da, însă ele au fost acceptate ca măsură de screening în școli sau la domiciliu. La nivel european însă aceste teste sunt folosite doar ca măsură de auto-verificare și nu sunt acceptate de autorități.

„S-a terminat cu vaccinarea asta comercială”

Odată îngrădită libertatea de mișcare multă lume s-a vaccinat nu din convingere ci pentru a se putea deplasa ceea ce s-ar fi putut realiza și dacă în loc de vaccin erau acceptate testele rapide, crede avocatul. Mai ales, argumentează acesta, că vaccinarea nu garantează faptul că persoana respectivă nu este purtător al virusului. Pe de altă parte specialiștii au spus în nenumărate rânduri că încărcătura virală este semnificativ redusă.

„Toată lumea ne spune, testați-vă rapid acasă, prietenii care vin, dacă intrați (la cineva n.r), îl auzeam pe Arafat vorbind. Bun, atunci dacă autoritățile au încredere în testele acestea pe care noi le cumpărăm de la magazin, eu de ce să nu am cum să mă testez acasă și ulterior să îl dau comerciantului, sau unde mă duc eu, la concert și așa mai departe?

Autoritățile vin și ne povestesc că dacă ești vaccinat tot transmiți boala și e nasol. Eu intru bolnav și transmit boala doar pentru că am certificatul ăla verde? Nu e corect, i-a bagă-i pe toți în aceeași oală. S-a terminat cu vaccinarea asta comercială. De cele mai multe ori asta se întâmpla. Mulți s-au vaccinat, cum m-am vaccinat și eu de altfel comercial, pentru că libertatea de mișcare. Am făcut boala, cred foarte tare în imunitatea mea. Cei care se vor vaccina se vor vaccina de acum încolo din convingere. mai spune avocatul.

„Le facem din mers până la urmă. Aici este legiferarea pe încercate”

Dacă măsura ar fi aplicată ar putea duce la o testare în masă a populației și chiar și cei vaccinați ar putea fi nevoiți să prezinte un test pentru a putea participa la anumite evenimente. De asemenea povara cheltuielilor cu testarea în laborator ar putea fi ridicată atât de pe umerii angajatorilor cât și a statului.

„Eu am 60 de oameni la birou. Nu puteam să îmi permit să plătesc câte 150 de lei sau 300 de lei o dată pe săptămână, să vină cu analize, să le fac milioane de euro speculatorilor ăstora. Am cumpărat 100 de teste, și a dat pe cutia asta 200 de lei. Dacă ai 100 de teste poți să îți faci și în fiecare zi dacă vrei. La intrarea în spitale îți cereau teste. ” a expemplificat Cuculis.

Acesta spune că autoritățile ar trebui să revină asupra unor măsuri care au fost doar restrictive fără a-și dovedi eficiența reală în combaterea pandemiei.

„Am mai trecut prin vreo pandemie? A mai fost vreun politician pus la încercare? Și legiuitorul la fel, le facem din mers până la urmă. Aici este legiferarea pe încercate. Problema mare cu Guvernul trecut este că au făcut niște chestii, nu au înțeles că nu e bine, și nu au vrut să rectifice, ei au mers în aceeași notă.” a concluzionat avocatul.

Dacă decizia judecătorilor nu va fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție și va rămâne definitivă, Guvernul va trebui să ia măsuri urgente pentru reglementarea situației și pentru a rămâne în legalitate cu seria de restricții pe care le impune.

Urmăriți Impact.ro și pe