Multinaționalele vor fi impozitate altfel decât până acum, la nivel mondial. Un acord economic a fost stabilit sâmbătă în acest sens de statele G20, adică de grupul celor douăzeci de economii dezvoltate și emergente, astfel încât să se ajungă la o ”arhitectură fiscală internațională mai stabilă și mai echitabilă”.
Acordul a fost stabilit de miniștrii de finanțe din țările G20, în cadrul unei reuniuni ce a avut loc vineri și sâmbătă la Veneția. Aceștia au făcut apel către opt din cele 139 de state ce fac parte din grupul de lucru al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), astfel încât și acestea să subscrie instituirii noului impozit minim pentru multinaționale.
Acest impozit minim a fost stabilit la nivel mondial la cel puțin 15% din profitul multinaţionalelor. O țară va avea dreptul să taxeze profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine. Condiția va fi ca firma să fi fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, astfel încât să fie compensată diferenţa.
Conform acordului statelor G20, multinaționalele nu vor mai datora impozit doar în țările unde și-au înregistrat sediile. Dacă până acum acestea reușeau prin practici de optimizare fiscală să achite impozite mai mici, acest lucru nu va mai fi posibil. Companiile vor trebui să plătească și în țările denumite ”de piață”, adică acelea în care își desfăşoară activităţile.
Acest acord denumit ”istoric” vizează în special acele companii ce au cifre de afaceri de peste 20 de miliarde de euro la nivel mondial și o rată a profitului de peste 10%. Principalul obiectiv este ca societăţile multinaţionale şi mai ales acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei de coronavirus, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile pe care le au.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]G20 a cerut grupului de lucru numit ”cadru incluziv” OCDE-G20 să rezolve repede problemele restante și să prezinte un plan detaliat pentru implementarea schimbărilor menționate până la următoarea reuniune. Evenimentul va avea loc în luna octombrie.
Din grupul G20 fac parte: Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Germania, Franța, Italia, Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia și Rusia, care reprezintă zona dezvoltată a economiei mondiale. Ceilalți membri sunt: Argentina, Brazilia, Mexic, China, India, Australia, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud și Turcia, alături de Uniunea Europeană.