Statele Unite îşi pun la punct apărarea antirachetă din Europa. La Capul Midia au adus noile rachete

Ioana Constantin 10.06.2021, 11:22
Statele Unite îşi pun la punct apărarea antirachetă din Europa. La Capul Midia au adus noile rachete

Statele Unite îşi pun la punct apărarea antirachetă din Europa. Armata americană intenţionează să-şi reconstruiască în perioada următoare capacitatea de apărare antiaeriană împotriva rachetelor cu rază scurtă de acţiune şi testează noi sisteme de armament. Au adus la Capul Midia noile rachete Stinger, pentru prima oara în țara noastră.

Statele Unite îşi pun la punct apărarea antirachetă din Europa

Statele Unite continuă să facă schimbări în domeniul militar, cu scopul de a putea răspunde adecvat şi rapid potenţialelor provocări. Iar apărarea antirachetă reprezintă unul dintre capitolele prioritare pentru autorităţile americane. Împreună cu unitățile de rachete românești, au simulat un atac masiv venit din largul Mării Negre și au pus la bătaie mai multe sisteme de interceptare a țintelor inamice.

Soldații români și cei americani au exersat pe aceleași planșe de lupta în teren. Statele Unite au adus la Midia cea mai nouă generație de rachete Patriot și un sistem nou pentru țara noastră cu raza scurtă de acțiune. Fusese scos din uz de ceva timp, dar amenințările de la granița ucrainiana le-au adus din nou în teren.

Statele Unite isi pun la punct apararea antiracheta din Europa
Statele Unite isi pun la punct apararea antiracheta din Europa

La începutul anilor 2ooo, armata SUA, considerând că teatrele de operațiuni în care luptă nu mai au amenințări atât de apropiate, a decis ca să se retragăa din unitatiel sale rachetele Stinger, care sunt pe aceste sisteme, AVENGER. Timpul a trecut, amenințările sunt diversificate, au apărut dronele de luptă cu raza scurtă de acțiune așa că americanii le-au scos din depozite și le-au adus din nou pe câmpurile de lupta. Rachetele Stinger au zburat prima dată din România, de pe lansatoare mobile. Și românii, și americanii au trast cot la cot.

Țintele au fost alese din aceleași centru de comandă: cel care a prins primul tința, a tras primul. De aceea, prima dată am tras cu HAWK-ul și după aceea am tras cu Patriot. Patriot-ul într-adevar, trage, are o rază de tragere mai mare, a spus Iulian Paţulea, Forțele Aeriene Romane.

Armata americană vrea să pună la punct o apărare multistratificată în Europa, unde încearcă reconstruirea capacităţii de apărare antiaeriană împotriva rachetelor cu rază scurtă de acţiune. Iar exercițiile din ce în ce mai dese cu aliații explică acest lucru.

Implicarea noastră în ceea ce vedeti aici, la exercițiile de luptă combinate este doar un singur exemplu despre cum impreuna, repet, împreună, unitățile noastre devin mai puternice. Și cu cât vom putea exersa mai mult, cu atât vom deveni mai buni, a spus Gregory Bradley, US Army.

În acelaşi timp, armata română continuă să lucreze la un lansator multi-misiune care poate îndrepta spre ţinte o multitudine de tipuri de rachete. Printre acesția, se numară și celebrele rachete Stinger cu care s-a tras la Midia.

Urmăriți Impact.ro și pe