EXCLUSIV

Cum vom folosi certificatul verde? Ministerul Sănătății vine cu precizări după valul de confuzii

Gabriela del Pupo 01.02.2022, 12:25
Cum vom folosi certificatul verde? Ministerul Sănătății vine cu precizări după valul de confuzii

Val de confuzii după ce a fost anunțat că Certificatul Verde nu va mai fi valabil în străinătate, dacă au trecut mai mult de 9 luni de la finalizarea schemei complete, fără ca persoana respectivă să fi făcut doza booster. Raed Arafat a declarat că nu știe dacă măsura va fi implementată și în România în timp ce ministrul Sănătății dă asigurări că cei cu 2 doze vor avea în continuare un certificat valabil, cu care pot intra în spații publice.

Ministerul Sănătății anunță că și România va face aceleași modificări

Pentru corecta informare a populației privind utilizarea certificatului electronic COVID-19 pentru călătoriile în statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiul Economic European (SEE) și Confederația Elvețiană, Ministerul Sănătății precizează următoarele:

În acest moment, NU a intervenit nicio modificare în ceea ce privește valabilitatea certificatului electronic COVID-19, la intrarea pe teritoriul național.

După adoptarea de către Guvernul României a Deciziei (EU) 2021/1073 care vizează specificațiile tehnice de implementare a Regulamentului european 953/2021 , România va aplica aceleași reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 zile.

În ceea ce privește utilizarea certificatului electronic COVID-19 la nivel național, aceasta va fi reglementată prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Deocamdată Certificatul verde e valid cu 2 doze

Deputatul și medicul USR, Adrian Wiener, membru în Comisia de Sănătate, a explicat modalitatea în care se va face diferența pe aplicația care generează codul QR. Acesta spune că în plin val 5, introducerea măsurii validității de 9 luni a certificatului ar fi tardivă pentru că nu ar avea nici un efect în reducerea numărului de cazuri din următoarele săptămâni.

„Acel Certificat Verde folosit la tranzitul transfrontalier, în interiorul Uniunii Europene, automat fiind updatat regulamentul, va deveni invalid după 9 luni de la primele 2 doze fără booster. Cel pe care îl folosim noi în România pentru a restricționa accesul în anumite mall-uri, în unele spații publice, acela nu va fi updatat după modelul european. Pentru acces în acele spații, aplicația nu va fi actualizată ca fiind invalidă după 9 luni, fără booster, cum se întâmplă cu aceeași aplicație, updatată acum la granițe.

Certificatul verde profesional, cel despre care s-a discutat, este un proiect politic eșuat. Și la momentul acesta nici nu mai e oportun. A fost demonizat, a fost discreditat acest instrument, vaccinarea în sine a fost declarată inamicul public numărul 1 în România. La ora actuală, în România, în spațiul public îți este și rușine să mai vorbești de vaccinare, nu mă refer la mine care mi-am asumat, în general.” a declarat deputatul USR, Adrian Wiener pentru impact.ro.

STS atrage atenția asupra celor 2 modalități de funcționare a aplicației

Aplicația pe care românii o folosesc și pentru a intra la mall dar și pentru a călători în străinătate are 2 modalități de funcționare, una pentru România și una pentru călătoriile în străinătate. Diferențierea se face prin două semne distinctive pe aplicație, transmit reprezentanții STS.

Românii care vor dori să intre la mall, cinema, sau alte spații publice trebuie să utilizeze varianta pentru țara noastră din aplicație.

Urmăriți Impact.ro și pe