Certificatul verde cu maxim 9 luni valabilitate pentru călătorii urmează să fie implementat și de România. Explicațiile lui Raed Arafat

Andra Daoud 31.01.2022, 20:01
Certificatul verde cu maxim 9 luni valabilitate pentru călătorii urmează să fie implementat și de România. Explicațiile lui Raed Arafat

Începând de la 1 februarie vor intra în vigoare noi norme privind certificatul digital covid la nivelul UE. Documentul ar urma să aibă o valabilitate de maxim 9 luni, în cazul persoanelor care nu au făcut și doza booster de vaccin. Statele membre UE urmează să se conformeze normei impuse de Comisia Europeană, privind călătoria cetățenilor. Ce se întâmplă în România, Raed Arafat a explicat cum va fi implementată măsura.

Certificatul verde cu maxim 9 luni valabilitate pentru călătorii

De mâine, 1 februarie, certificatul verde pentru călătorii va avea o valabilitate de maxim 9 luni în cazul persoanelor care nu au făcut și doza booster de vaccin anti-Covid. Perioada de valabilitate se calculează de la ultima doză de vaccin primită, iar modificarea este valabilă pentru călătoriile fără restricții în cadrul Uniunii Europene. Acest lucru ar urma să fie reglementat și în România, după cum a spus șeful DSU, Raed Arafat:

De mâine intră regulă că cei care au ultima doză, a doua doză făcută de 9 luni sau mai mult nu se mai recunoaște certificatul lor decât dacă fac cea de-a treia doză. Acest lucru urmează să fie reglementat și în România în curând. La noi încă este certificatul pe două doze, dar urmează să fie reglementat și acest aspect, să intre în concordanță cu regulile europene.

Mâine intră persoana respectivă, dar în curând normal trebuie să ne aliniem și regulilor europene. La un moment dat, cei care au peste 9 luni de la a doua doză și n-au făcut a treia doză vor trebui să aibă test”, a declarat Raed Arafat după ședința de Guvern.

Până când va fi reglementat acest lucru, certificatul digital este valabil în țara noastră și pentru cei care au mai mult de 9 luni de la a doua doză de vaccin și poate fi folosit în continuare la fel ca până acum. Reglementarea europeană privește doar călătoriile cetățenilor între statele membre UE.

Certificatul verde cu maxim 9 luni valabilitate pentru călătorii urmează să fie implementat și de România. Explicațiile lui Raed Arafat
Certificatul verde pentru călătorii va avea o valabilitate de maxim 9 luni

„Certificatul digital va trebui să fie adaptat regulilor UE”

Șeful DSU a precizat că, în momentul în care va exista reglementare și în țara noastră, românii vor trebui să se supună regulii europene. Raed Arafat a precizat că este vorba despre norme europene care vor trebui să fie implementate la fel în toate zonele comunității.

Certificatul digital în România va trebui să fie adaptat regulilor UE printr-un act normativ, lucru care urmează să se facă. În momentul în care se face se va aplica regula europeană generală, care este două doze, 9 luni de la ultima doză, sau dacă au trecut 9 luni va trebui să fie făcută a treia doză.

Astea nu sunt reguli doar din România, sunt reguli europene, sunt făcute şi aprobate la nivelul tuturor ţărilor membre UE. Nu este o chestiune inventată de noi şi pe care vrem să o implementăm altfel decât alte zone. Este regula aplicată şi recomandată de către toţi membrii UE”, a mai spus Arafat.

Pe 21 decembrie, Comisia Europeană a stabilit o perioadă de valabilitate de 9 luni (270 de zile) pentru certificatele de vaccinare pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene. Perioada de valabilitate se calculează de la vaccinarea cu schema completă.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor recomandă și administrarea unei doze booster, în termen de șase luni de la vaccinarea cu schema completă. Cerificatul are o valabilitate de încă trei luni după trecerea celor șase, pentru ca toți cetățenii care doresc să își facă doza booster și să extindă valabilitatea documentului să aibă timp să o facă.

Urmăriți Impact.ro și pe