Ce riscă patronii restaurantelor care nu verifică codurile QR ale clienţilor

Iancu Andreea, Mihai Roșoiu 04.10.2021, 07:59
Ce riscă patronii restaurantelor care nu verifică codurile QR ale clienţilor

În contextul creșterii numărului de cazuri Covid-19, autoritățile din România au impus noi restricții. Deși școlile și restaurantele vor rămâne deschise și la incidența de peste 6 la mie, iar carantina de noapte este valabilă doar pentru cei nevaccinați, există o serie de noi reguli. Printre acestea se numără și obligația ca patronii restaurantelor să permită accesul doar celor cu certificat verde Covid, iar în cazul în care ei nu verifică codurile QR ale clienților, riscă sancțiuni usturătoare. Explicațiile privind acest subiect au fost oferite chiar de către șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Ce se întâmplă cu patronii restaurantelor care nu verifică codurile QR ale clienților

Rata de incidență a infectărilor cu Covid-19 a ajuns, în urmă cu o zi, în București, la valoarea de 8,98 la mia de locuitori. În plus, numărul de cazuri înregistrat la nivelul țării a fost de 8.682 de persoane testate pozitiv, duminică, 3 octombrie. Pentru că spitalele sunt aproape pline, iar medicii nu mai reușesc să facă față avalanșei de noi cazuri, autoritățile au stabilit restricții pentru a împiedica răspândirea virusului. Printre acestea se numără și obligativitatea de a prezenta un certificat Covid la intrarea în anumite spații, care au rămas deschise și la o incidență de peste 6 la mie. Astfel, șeful DSU, Raed Arafat, a menționat ce se întâmplă cu patronii restaurantelor care nu verifică codurile QR ale clienților.

Oficialul român a precizat că există o serie de sancțiuni care se poate aplica, însă specialistul consideră că responsabilitatea oamenilor ar trebui să primeze. Astfel, medicul Arafat a menționat că speră ca autoritățile venite în control la diferite puncte să nu fie nevoite să aplice măsuri dure în privința operatorilor economici, ci doar să constate că se respectă regulile.

Există o gamă de sancțiuni care se poate da, dar poate pe unii aceste sancțiuni nu îi opresc să facă mai departe ce fac și să nu respecte regulile. Noi am apelat întotdeauna la responsabilitatea individuală și de comunitate, dar sancțiunile există, se pot da. Problema noastră este să nu ajungem acolo. Noi am dori să intrăm, să controlăm și să nu găsim nimic, dar dacă intrăm și vedem că situația nu se respectă …, a răspuns Raed Arafat.

Ce riscă patronii restaurantelor care nu verfică codurile QR ale clienților
Clienții restaurantelor trebuie să prezinte certificatul Covid

Reprezentanții HoReCa au solicitat păstrarea unităților deschise

Pentru că acest sector economic a avut cel mai mult de suferit în primul an al pandemiei, autoritățile și reprezentanții HoReCa au stabilit o înțelegere, astfel că se vor păstra deschise restaurantele, în ciuda numărului mare al cazurilor de Covid. Autoritățile au impus însă o serie de reguli printre care și prezentarea certificatului verde Covid, care atestă vaccinarea cu ambele doze, trecerea prin boală sau testarea cetățenilor. Cu toate acestea, doar persoanele care s-au vaccinat sau au trecut prin boală pot merge la restaurant. Astfel, păstrarea restaurantelor deschise se va realiza doar pe baza acestor reguli.

Dacă doresc să rămână deschise restaurantele pentru persoanele vaccinate și trecute prin boală, să respecte regulile. Pentru că dacă continuă să crească noi cazuri și vedem că nu se respectă regulile vor urma poate alte măsuri, mai târziu. Ei trebuie să fie responsabili acum, să respecte regulile, pentru că au restaurantele deschise cu anumite reguli. Nu respectă regulile, atrag alte măsuri poate și nu am dori să ajungem acolo, a mai menționat Raed Arafat.

Operatorii economici trebuie să fie cei care solicită certificatul verde și nu permit accesul în unitățile lor pentru persoanele care nu au acest document. În plus, este important ca fiecare cod QR de pe certificat să fie verificat prin intermediul aplicației gratuite pe care autoritățile au implementat-o și care poate fi folosită cu ușurință de către orice operator economic.

Am auzit niște chestiuni hilare, că merg unii cu Codul QR, îl arată dar nu îl citește nimeni. Codul trebuie verificat cu aplicația descărcabilă gratuit, a explicat șeful DSU.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...