VIDEO

Cum vezi ”cascada de ciocolată”, când: fenomenul fascinant nu trebuie ratat, măcar o dată în viață

Gabriel Peneș 10.01.2023, 12:34
Cum vezi ”cascada de ciocolată”, când: fenomenul fascinant nu trebuie ratat, măcar o dată în viață

O lume plină de ciocolată pare un adevărat rai pentru majoritatea oamenilor, indiferent de vârsta lor. Chiar și când ne mulțumim cu câteva tablete, visăm la mai mult. Acest lucru devine aproape o realitate dacă am merge în SUA, în rezervația indienilor Navajo, unde se află o adevărată „cascadă de ciocolată” ce nu poate, fi admirată, însă, decât în anumite perioade ale anului.

Cum vezi ”cascada de ciocolată”, când

O ciocolată este deliciul suprem pentru majoritatea copiilor, dar și a adulților. Poate că unii își mai amintesc imaginile din filmul despre Willy Wonka și fabrica sa de ciocolată, a cărei variantă mai recentă, din 2005, cu Johnny Deep în rolul principal, este cea mai cunoscută.

Un asemenea „rai de ciocolată” ar putea fi real, dacă am ajunge în Rezervația indienilor Navajo, din SUA, aflată pe teritoriul a trei state: Arizona, New Mexico și Utah. Acolo putem găsi „cascada de ciocolată”, creată de-a lungul râului Micul Colorado. Este oficial cunoscută drept Grand Falls (Marea Cascadă), având o înălțime de 57 de metri, mai mare decât cea a celebrei Niagara.

Din păcate, căderea de apă ciocolatie ce apare după topirea zăpezii de primăvară și ploile musonice este dezamăgitor de necomestibilă, dar reprezintă un fenomen ce merită a fi văzut măcar o dată în viață. După ce s-a format în timpul Pleistocenului târziu, o erupție vulcanică la craterul Merriam a provocat o scurgere de lavă care a deviat cursul râului Little Colorado (Micul Colorado), iar digul natural creat de lavă a format ceea ce este acum Grand Falls, scrie iflscience.com.

https://www.youtube.com/watch?v=sNvBzQ4I-IA

Fenomenul fascinant nu trebuie ratat, măcar o dată în viață

Alimentate de ape de la 225 de kilometri sud-est în Muntele Baldy, al doilea cel mai înalt munte al statului, călătoria  râului Micul Colorado în aval creează o acumulare puternică de nămol. Aceasta este cea care dă Chocolate Falls aspectul delicios, înșelător pentru un ochi pofticios la ciocolată.

Căderile de apă, totuși, nu sunt vizibile pe tot parcursul anului și, în schimb, își petrec o mare parte din timp ca o burniță lentă. Sunt privite cel mai bine în toată splendoarea primăvara, între martie și aprilie, când nivelul apei este alimentat cu topirea zăpezii din Munții Albi.

„Cascada de ciocolată” poate fi văzută și când sezonul musonilor lovește nordul Arizonei, între sfârșitul lunii iunie și septembrie. Ploile abundente, furtunile și inundațiile provocate în acest sezon pot face ca acele cantități mari de apă să treacă prin cascadă, dar nivelurile apei sunt mai puțin sigure.

Odată ce apa a trecut prin Grand Falls, ea își continuă călătoria încă 544 de kilometri nord-vest până la râul Colorado, în Marele Canion. În acest moment al aventurii sale, apa odinioară noroioasă a fost filtrată de tot nămolul, iar mineralele rămase transformă culoarea apei într-un turcoaz pal, total diferit de aspectul de ciocolată vut cu sute de kilometri în urmă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....