Ce sunt vulcanii noroioși: explicația fascinantă a cercetătorilor pentru fenomenul de la Pâclele din Buzău

Gabriel Peneș, Ionuț Vieru 27.12.2022, 12:35
Ce sunt vulcanii noroioși: explicația fascinantă a cercetătorilor pentru fenomenul de la Pâclele din Buzău

Ce sunt vulcanii noroioși. O întâmplare dramatică din 2006, petrecută tocmai în Indonezia, a pus din nou în discuție problema vulcanilor noroioși, aceste spectaculoase răbufniri ale naturii, ce pot fi întâlniți și în România în decorul aproape extraterestru creat de acest fenomen în mai multe zone din județul Buzău.

Ce sunt vulcanii noroioși

Vulcanii norioși sunt un fenomen natural ce poate deveni periculos pentru oameni, așa cum a dovedit-o evenimentul dramatic din Indonezia. Pe 29 mai 2006, fermierii de orez care locuiau în Sidoarjo Regency s-au trezit cu o priveliște ciudată. Pământul se crăpase peste noapte și ieșea abur.

În următoarele săptămâni, erupțiile au continuat aruncarea de apă, nămol fierbinte și gaz natural. Când erupția s-a intensificat, noroiul a început să se răspândească peste câmpuri. Locuitorii alarmați au fost evacuați, conform surselor.

Doar că nu s-a oprit. Au trecut săptămâni, iar noroiul întins a cuprins sate întregi. Într-o cursă frenetică împotriva timpului, guvernul indonezian a început să construiască diguri pentru a opri noroiul. Când noroiul a depășit aceste diguri, au construit altele noi. Guvernul a reușit să oprească înaintarea noroiului, dar nu înainte ca fluxurile să distrugă o duzină de sate și să forțeze 60.000 de oameni să se mute.

Ce sunt vulcanii noroioși: explicația fascinantă a cercetătorilor pentru fenomenul de la Pâclele din Buzău
În România, vulcanii noroioși se găsesc în mai multe zone din județul Buzău, activitatea acestora creând un aspect selenar

Explicația fascinantă a cercetătorilor pentru fenomenul de la Pâclele din Buzău

De ce ar începe brusc Pământul să verse cantități uriașe de noroi? Structura Lusi – o prescurtare de la „Lumpur Sidoarjo”, adică „nămol Sidoarjo” – este un exemplu de caracteristică geologică cunoscută sub numele de vulcan noroios. Se formează atunci când o combinație de noroi și gaze erupe la suprafața Pământului. Termenul „vulcan” este împrumutat din lumea mult mai cunoscută a vulcanilor magmatici, unde roca topită iese la suprafață.

Pentru vulcanii noroioși, în multe cazuri, noroiul iese la suprafață destul de liniștit. Dar uneori erupțiile sunt destul de violente. În plus, cea mai mare parte a gazului care iese dintr-un vulcan noroios este metan, care este foarte inflamabil. Acest gaz se poate aprinde, creând erupții de foc.

Emanațiile de gaze din adâncul pământului împing apele subterane la suprafață iar acestea înmagazinează argilă din rocile pe care le întâlnesc în cale. Astfel se creează noroi care generează erupții permanente și care, în final, formează conuri și cratere de mici dimensiuni.

În România, un astfel de fenomen se găsește în județul Buzău. Faimoșii „Vulcani Noroioși” sunt grupați în patru areale: „La Fierbători”, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu.

„Fierbătorile” sunt situate în nordul localității Berca și reprezintă craterele cu o formă aproape circulară, care conțin noroi lichid. Gazele care ies la suprafață agită noroiul fiind dată impresia că acesta fierbe.

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari se află în partea centrală a depresiunii Berca pe un platou arid, de formă circulară, unde există numeroase aparate active de 2-3 m și fosile de 6-8 m, dezvoltate pe o suprafață de 22 ha. Aici predomină vulcanii care degajă noroi vâscos, care prezintă urme de petrol.

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici sunt ceva mai reduși ca înălțime și număr, excepție făcând partea centrală a platoului, unde se află un con proeminent, înalt, care are în partea superioară două cratere active de mari dimensiuni.

Pe de altă parte, la Beciu, vulcanii sunt situați pe o suprafață restrânsă, în apropierea drumului Beciu-Arbănași, activitatea acestora constând mai mult în fierbători.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....