EXCLUSIV

Cum va influența mediul artistic scăderea vârstei de pensionare pentru dansatori și acrobați. „Balerinii sunt la maximul lor de performanță, ca și gimnaștii, de la 18 ani până la 40”

Gabriela del Pupo 23.11.2022, 17:18
Cum va influența mediul artistic scăderea vârstei de pensionare pentru dansatori și acrobați. „Balerinii sunt la maximul lor de performanță, ca și gimnaștii, de la 18 ani până la 40”

Balerinii și acrobații vor putea ieși la pensie mai devreme după ce Camera Deputaţilor a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare şi a dansatorilor şi soliştilor de balet, alături de balerini şi acrobaţi. Impact.ro a stat de vorbă cu managerul general al Operei din Cluj-Napoca, Florin Estefan, care spune că este o decizie care va crea mult mai multe locuri de muncă pentru tineri, mai ales în această perioadă dificilă în ceea ce privește fondurile pentru colaboratori.

„Li se calculează la fiecare an lucrat încă jumătate, este ca la mineri. Cumva ei pot beneficia de asta”

Conform proiectului femeile vor ieși la pensie la 40 de ani iar bărbații la 45 de ani, cu condiția ca aceștia să fi contribuit la stadiul de cotizare prevăzut de lege, stagiul minim de 20 de ani iar cel maxim de 30 de ani. Pe de altă parte trebuie să menționăm că un balerin începe activitatea profesională chiar după absolvirea liceului. Reducerea vârstei de pensionare este cu 15 ani.

„Asta este o treabă foarte bună din punctul meu de vedere, dacă s-a reușit chestia aceasta și oamenii pot să se retragă, din punctul meu de vedere, ca angajator, este un lucru minunat. Ei au grupa întâia de muncă și li se calculează la fiecare an lucrat încă jumătate, este ca la mineri. Cumva ei pot beneficia de asta, și cred că ar trebui ținut cont și la soliștii vocali și la suflătorii din orchestră, sunt niște categorii speciale.

Balerinii sunt la maximul lor de performanță, ca și gimnaștii, de la 18 ani până la 40, maxim 45 la bărbați, dar vârful carierei este undeva pe la 25-35 de ani, după aceea coboară performanța. Dacă s-a votat asta este foarte bine. Copiii absolvenți de liceu de coregrafie se pot bucura, pentru că ei vin deja angajați de când termină liceul și colaborează în ansamblul operei încă de pe băncile școlii, și sunt angajați de cum termină și merg la Conservator, la linia de artele spectacolului muzical doar dacă vor să urmeze studii superioare, dar ei deja pot să performeze cu atestatul de la Liceul de Coregrafie.”, spune managerul Operei din Cluj.

Ce pot face balerinii care ies la pensie la 40 de ani?

Problema continuării activității în mediul privat sau într-o instituție de învățământ nu va fi o noutate pentru că foarte mulți profesioniști predau în paralel sau au propriile școli de dans, chiar și acum când vârsta de pensionare este cu 15 ani mai mare. Practic în acest moment tinerii, care țin greul unui spectacol de balet sunt plătiți pe colaborare, iar această lege s-ar putea dovedi salvatoare pentru managerii de opere, mai ales în perioadă de criză când alte cheltuieli cu facturile sunt tot mai ridicate. În orice caz nu se pune problema unei lipse de oportunități după pensionare.

„Unii dintre ei fac coregrafie sau au școli private de balet, predau la facultăți, la liceul de coregrafie. Unii dintre ei care se remarcă în poziția de coregraf mai pot să rămână angajați ai Operei sau alții care încă au condiția fizică și încă mai pot performa, însă sunt puține cazuri din acestea. Am avut cazuri de balerini peste 50 de ani care nu voiau să meargă la pensie, și în același timp nu ai posturi disponibile pentru cei care vin din urmă.

Trebuie să iau colaboratori, să îi plătesc dintr-un capitol bugetar aparte de salarii, unde mereu sunt probleme. Pentru că din acel capitol se plătesc toate cheltuielile aferente producției, mereu e o sincopă din punctul acesta de vedere. Este o veste bună.”, a concluzionat Florin Estefan.

Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr.263/2010, în sensul includerii dansatorilor şi a soliştilor de balet în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi, alături de balerini şi acrobaţi, respectiv includerea soliştilor de balet în enumerarea profesiilor din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, prevăzute în anexa nr.4 la Legea nr.263/2022, relatează Agerpres.

Camera Deputaților este for decizional în cazul acestei legi, prin urmare ea va intra în vigoare după ce merge la promulgare.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...