Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Prognoza ANM pentru luna decembrie

Beatrice Dumitru 24.11.2022, 08:13
Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Prognoza ANM pentru luna decembrie

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar românii își fac planuri pentru petrecerea acestei perioade mult așteptate din an. Mulți vor lua cu asalt stațiunile montane pentru a se bucura de zăpadă, pentru că aceasta nu va lipsi. Elena Mateescu, directorul ANM, a anunțat că prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion s-a schimbat. Iată cum va fi vremea.

Vremea de Crăciun și Revelion

Statistic, în șapte din ultimii zece ani au fost temperaturi mult mai ridicate la final de decembrie decât în mod normal și se pare că nici anul acesta nu va face excepție, dar nu înseamnă că nu vor fi ninsori. Prognoza meteo se schimbă de la o săptămână la alta și este greu de spus care vor fi temperaturile de sărbători.

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie(ANM) a anunțat cum va fi vremea de Crăciun și Revelion și ce șanse vor fi să aven zăpadă în perioada respectivă. Debutul lunii decembrie, așa cum arată informațiile la acest moment, mai ales săptămâna 28 noiembrie- 5 decembrie, temperaturile par a fi mai ridicate decât în mod obișnuit. De aceea, meteorologii spun că sunt slabe şanse să avem un Crăciun cu zăpadă în toată ţara.

Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Prognoza ANM pentru luna decembrie
Vremea de Crăciun și Revelion.

La acest moment, după 12 decembrie ne așteptăm ca luna decembrie să intre într-un normal al valorilor de temperaturi și, de asemenea, din punctul de vedere al cantităților de precipitații. Până atunci însă, rămânem sub incidența masei de aer mai rece în jumătatea de nord a țării, așa cum menționam și pe parcursul debutului acestei săptămâni și mai cald în partea de sud-sud-est a țării, acolo unde aerul mai cald din partea de sud și asociat și cu un grad mai mare de umezeală va determina cantități semnificative de precipitații, dar în același timp și valori ridicate de temperaturi”, a declarat directorul ANM la Antena 3.

Temperaturi mai ridicate

Potrivit prognozei meteo, în săptămâna 21 – 28 noiembrie 2022, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile sudice şi sud-estice, iar cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile sudice, estice şi centrale.

Pentru ultimele zile din acest an, specialiștii ANM estimează o temperatură medie a aerului cu valori mai scăzute decât cele specifice acestui interval

Directorul ANM a mai precizat că, în această perioadă, în partea de sud-est a țării vor fi valori de peste 15 grade Celsius comparativ cu jumătatea de nord, acolo unde masa de vest rămâne de interes, mai ales în jumătatea de nord a Moldovei, unde valorile maximelor nu vor depăși 1-2 grade.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...