Cum va fi iarna 2023? Ce temperaturi vor fi de Crăciun și de Revelion?

Emanuela Pană 02.11.2023, 20:14
Cum va fi iarna 2023? Ce temperaturi vor fi de Crăciun și de Revelion?

Pe măsură ce toamna se apropie de sfârșit, mințile noastre încep inevitabil să se îndrepte către sezonul următor: iarna. Astfel, mulți se întreba: Cum va fi iarna 2023? Vom avea sau nu zăpadă? Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion? Află răspunsul la toate aceste întrebări.  

Cum va fi iarna 2023-2024?  

Temperaturile încep să scadă treptat, semnalând apropierea sezonului rece. Suntem în luna noiembrie, iar vremea a început să se răcească simțitor comparativ cu luna trecută, când temperaturile au fost neașteptat de ridicate pentru acea perioadă.  

Așadar, iarna se apropie, iar meteorologii ANM au emis prognoza pentru iarna aceasta. Prima prognoză anunță o iarnă normală și, poate, la fel de blândă ca cele din ultimii ani. Totuși, nu este exclus ca în lunile ce urmează să avem parte și de fenomene severe, cu viscol și ger.  

”Chiar dacă ultimele ierni au fost blânde, indiferent de ce arată estimările sezoniere, iernile normale în România pot aduce episoade de vreme severă, cu viscol, ger și cantități importante de ninsoare, care să depună strat consistent de zăpadă”, a declarat Florinela  Georgescu, director prognoză meteorologică la Administrația Națională de Meteorologie.

Directorul ANM a mai precizat că, în general, se poate anticipa că vom avea o iarnă în limitele normale. În ceea ce privește ninsoarea, vor fi zone din țară unde zăpada va cădea în abundență, dar și regiuni secetoase – un lucru nu tocmai favorabil pentru agricultură.  

Citește și: Vremea o ia razna în România. Vin ploile și vijeliile în țară, de când se schimbă temperaturile

Cum va fi vremea în decembrie? 

Primele semne de iarnă se vor simți începând cu luna noiembrie, iar, potrivit Accuweather, primii fulgi de zăpadă vor apărea în Capitală pe data de 5 noiembrie, când se anunță lapoviță și ninsoare. Ninsoarea propriu-zisă este anunțată spre finalul lunii, pe 29 noiembrie, când se anunță temperaturi de -3, -4 grade Celsius. 

Cum va fi iarna 2023?
Prognoza meteo pentru decembrie

În decembrie, temperaturile pot varia semnificativ, de la zile neobișnuit de calde la unele extrem de geroase. De-a lungul timpului, s-au înregistrat atât maxime de 20 de grade Celsius, cât și minime geroase de minus 30 de grade Celsius în prima lună de iarnă.  

Deși iarna aduce, de obicei, mai puține precipitații decât toamna, se pot înregistra și cantități de peste 40-50 de litri pe metru pătrat, mai ales în regiunile montane. 

Prognoza indică o ușoară creștere a temperaturilor în decembrie, comparativ cu media din ultimele decenii. Cu toate acestea, anomalia nu este una severă, astfel că pot exista perioade cu ger. În ceea ce privește precipitațiile, pentru majoritatea regiunilor din țară și din Europa, decembrie pare să respecte media climatică obișnuită. 

”În ceea ce privește România, zonele cu anomalii negative se află în zona de Vest și în Dobrogea. Aceasta sugerează că aceste regiuni ar putea avea o acoperire mai redusă de zăpadă decât în mod obișnuit”, a explicat cercetătorul George Garbacea pentru Impact.

Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion? 

Conform ultimelor date furnizate de Accuweather pentru luna decembrie, în perioada sărbătorilor de iarnă, Crăciun și Revelion, nu ne putem aștepta la cantități semnificative de zăpadă. În București, de pildă, ultima prognoză ploaie și ninsori slabe doar pe data de 8 decembrie.  

În Capitală, în prima zi de Crăciun, cerul va fi predominant însorit, cu maxime de 4 grade Celsius și minime de –2 grade. Vremea va fi blândă și în cea de-a doua zi de Crăciun, când singura diferență ar fi aceea că minima se învârte în jurul valorii de –1 grad.  

Vremea se menține la fel și de Revelion, când temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 4 grade. Întrebată cum va fi vremea de Crăciun, expertul ANM, Florinela Georgescu a precizat că prognoza pentru perioada sărbătorilor este incertă. 

”Semnalele indică un început de iarnă care ar putea fi mai cald decât de obicei, dar acest lucru trebuie privit cu precauție, deoarece vremea severă poate interveni oricând”, a spus ea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...