Cum va fi comemorată memoria victimelor de la Colectiv, în București. Sâmbătă se împlinesc șase ani de la tragedie

Ioana Bucur 29.10.2021, 13:16
Cum va fi comemorată memoria victimelor de la Colectiv, în București. Sâmbătă se împlinesc șase ani de la tragedie

30 octombrie 2015. Se împlinesc șase ani de la tragedia ce a schimbat România. Șase ani de când peste 60 de tineri nevinovați și-au pierdut viața. Ca în fiecare an, cei care i-au iubit, care nu vor ca moartea lor să fi fost în zadar, vor comemora memoria victimelor de la Colectiv. Autoritățile au transmis ce evenimente vor avea loc sâmbătă în București.

Memoria victimelor de la Colectiv, comemorată în București

Sâmbătă, 30 octombrie 2021, în ziua în care se împlinesc șase ani de la tragedia de la Colectiv, prietenii, rudele și cei care vor să comemoreze memoria celor peste 60 de tineri care au murit în incendiu vor participa la o serie de manifestări în Capitală.

Potrivit Brigăzii Rutiere, organizatorii evenimentului au anunțat că, între orele 17.30 şi 19.00, participanţii vor forma un lanţ uman din patru în patru metri, pe trotuarul din faţa Curţii de Apel Bucureşti.

După acest moment, participanții vor porni în marș pe trotuarul din faţa Curţii de Apel Bucureşti – Splaiul Independenţei – traversarea intersecţiei Str. Halelor/Splaiul Independenţei – trotuarul aferent parcului Unirii – intersecţia Bd. I. C. Brătianu/Bd. Unirii – traversare pe Bd. Unirii (zona Fântâni) – Pod Şerban Vodă – trotuarul de pe Splaiul Unirii – până în dreptul sediului Camerei de Comerţ – trotuarul de pe Str. Bucur. Punctul final va fi Clubul Colectiv.

Până la ora 22:30 a fost aprobată o adunare publică la Clubul Colectiv. În acest interval, polițiștii de la Brigada Rutieră au făcut un apel către șoferi, solicitându-le  să circule cu prudenţă, să păstreze o distanţă suficientă între maşini, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate şi să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri.

Cum va fi comemorată memoria victimelor de la Colectiv, în București. Sâmbătă se împlinesc șase ani de la tragedie

Supraviețuitoare Colectiv: „În 2021, în România, suntem tot în 2015”

Alexandra Furnea a scăpat cu viață din infernul nopții de 30 octombrie 2015. Într-un mesaj tulburător publicat pe pagina sa de Facebook, tânăra puncteză cu amărăciune că „în 2021, în România, suntem tot în 2015”, făcând referire la oamenii care au murit în incendiile produse în spitale, „pacienţi care s-au făcut scrum în locul în care trebuia să se facă bine”.

„Cum să fiu, într-o ţară în care oamenii ard în spitale ca nişte torţe însufleţite ce aruncă lumini crude, sfredelitoare, asupra corupţiei şi a delăsării în care ne complacem?

Cum să fiu, într-o ţară în care autorităţile azvârlă vina dintr-o parte în alta şi când nu mai au cui să o paseze, ridică din umeri şi merg înainte, fără să le pese de zgomotul de sfărâmare pe care îl scot paşii lor greoi când calcă peste cadavrele acestui neam?

Cum să fiu, într-o ţară în care sistemul juridic umileşte victimele pentru a proteja vinovaţii, mimând dreptatea cu schimonoseli teatrale, de mare mincinoasă?

Cum să fiu când am senzaţia că procesul Colectiv s-a transformat într-un simulacru de justiţie al cărui scop este acela de a trage, în fel şi chip, de timp pentru a amâna pronunţarea unei sentinţe, spre a menaja sensibilităţi politice şi de stat?

Cum să fiu când astăzi, cu 10 zile înainte de comemorarea celor 6 ani trecuţi de la incendiu, este programat un nou termen în acest proces şi, în loc să simt speranţă, mă aştept la tot ce este mai rău din partea unui sistem în care ar trebui să cred?

Cum să fiu când în 2021, în România, suntem tot în 2015?”, scrie tânăra pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...