Cum va fi afectat bugetul unei familii de români de scumpirea energiei. Suma pe care trebuie să o scoatem din buzunar în fiecare lună

Stan Filon 14.09.2021, 10:55
Cum va fi afectat bugetul unei familii de români de scumpirea energiei. Suma pe care trebuie să o scoatem din buzunar în fiecare lună

Experții au calculat cum va fi afectat bugetul unei familii de români de scumpirea energiei și a gazului! Cele două atrag după sine alte și alte scumpiri, mai ales la alimentele procesate! În plus, și materiile prime s-au scumpit, cum ar fi grâul, ceea ce înseamnă alte scumpiri!

Cum va fi afectat bugetul unei familii de români de scumpirea energiei

Creșterile de prețuri la energia electrică și la gazul natural aduc alte scupiri! Specialiștii au calculat cam ce înseamnă aceste scumpiri pentru bugetul unei familii normale, cu venituri mici. Acestea vor fi cele mai afectate de scumpirile în lanț, deoarece foarte multe familii trăiesc cu un salariu minim pe economie. Trebuie să ne gândim și la pensionarii care au un venit de 1000 de lei pe lună!

Economiștii spun că o creştere cu numai 20% a preţurilor energiei ar însemna aproape 100 de lei în plus pe lună, la care s-ar adăuga încă 100 – 150 lei doar din scumpirea alimentelor. Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că gazele s-au scumpit luna trecută cu 20,49% faţă de decembrie 2020 şi cu 20,55% faţă de august 2020, în timp ce energia electrică s-a scumpit în luna august 2021 cu 23,15% faţă de luna decembrie a anului trecut şi cu 24,65% faţă de luna august 2020. Veștile proaste nu se opresc aici, deoarece prețurile la energie electrică și gaz continuă să crească!

Cum va fi afectat bugetul unei familii de romani de scumpirea energiei
Cum va fi afectat bugetul unei familii de romani de scumpirea energiei

Scumpiri în lanț

Așa cum era de așteptat, aceste prețuri crescute la energie se vor regăsi în prețurile alimentelor, mai ales în cel al alimentelor procesate, pentru care se folosesc gaze naturale și energie electrică. ”În următoarea lună nu cred că vor mai fi suportate de către procesatori, dar nu vorbim de creşteri de 25% astea sunt imposibile, dar creşteri cu o singură cifră s-ar putea să aibă loc, existând şi o criză de materie primă la unele produse, cum e carnea de porc… Aşa, că e imposibil de spus, stabilitate pe piaţa preţurilor nu mai există de două – trei săptămâni”, a declarat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

La rândul său, economistul Dragoş Cabat vorbește despre efectul de cascadă! ”Costurile cu energia, gazele, intră în toate celelalte produse pe care le consumă românii. Vom vedea scumpiri care vor veni în efect de cascadă. Impactul e mult mai mare la românii cu venituri mici, decât la cei cu venituri mari. Românii care resimt aceste creşteri de preţuri sunt cei care au salariu minim pe economie, dar şi pensionarii care trăiesc de la o lună la asta cu o pensie minimă”, a adăugat Dragoş Cabat. Acesta spune că prețurile maxime vor fi expuse chiar în jurul sărbătorilor de iarnă.

Engie scumpește gazul din nou, de la 1 noiembrie

Și grâul s-a scumpit, iar combinat cu scumpirea curentului și gazului, prețul pâinii va crește și el, în următoarea perioadă. Se așteaptă ca o pâine să coste în jur de 2 lei. Carnea este de așteptat să se scumpească și ea cu 20-25%! ”La carnea de porc şi la preparate de porc cred că vom avea o creştere de 20-25%. În ceea ce priveşte procesatorii, ei au încercat să ţină preţul în loc, nu au avut câştiguri mari”, a spus Frumosu.

Analizele economiștilor au fost însă date peste cap nu mai departe de ziua de ieri, când Engie a anunțat noi scumpiri ale gazelor naturale! Prețurile vor crește pentru românii care nu au încheiat un nou contract cu firma respectivă, ci l-au lăsat pe cel vechi să se prelungească automat. Aceștia vor suporta așadar încă o majorare a prețului cu, atenție, 38 de procente, de la data de 1 noiembrie 2021!

Urmăriți Impact.ro și pe