Cel mai consumat produs alimentar din România se va scumpi considerabil. Preţurile vor exploda în perioada următoare

Stan Filon, Ionuț Vieru 29.08.2021, 23:44
Cel mai consumat produs alimentar din România se va scumpi considerabil. Preţurile vor exploda în perioada următoare

Oamenii vor cumpăra pâine mai scumpă în multe țări din lume, iar cauzele sunt mutiple. Recolta de cereale a fost mai slabă în multe state, din cauza condițiilor meteo tot mai grele, prețul la energie și-a pus și el amprenta, alături de cel al carburanților, iar totul se va regăsi în prețul alimentelor, dar și al serviciilor.

Cel mai consumat produs alimentar din România se scumpește

Prețul pâinii va crește cu 15-20% în Ungaria, unde prețul făinii a crescut destul de mult, scrie Hungary Today. Sandor Burany, vicepreşedintele partidului de opoziție Parbeszed, trage un semnal de alarmă și spune că prețul pâinii s-a scumpit deja în ultimii ani cu 30-40%, iar acest lucru a produs dificultăţi mari persoanelor cu venituri şi pensii mici.

Prețul pâinii crește și în Polonia, după ce prețul grâului a crescut cu 30-35%. Wiadomoscihandlowe.pl spune că unul dintre motivele pentru care prețul pâinii va crește este pandemia de coronavirus, deoarece fabricile de pâine trec în costul pâinii și costul măsurilor de evitare a îmbolnăvirii. Materialele, precum dezinfectanți și măști pentru angajați nu sunt deloc ieftine. În plus, industria de profil se confruntă cu lipsa unor materii prime, cu transport mai scump datorită creşterii preţurilor benzinei şi motorinei şi, mai grav, cu majorarea tarifelor la electricitate.

Cel mai consumat produs alimentar din Romania se scumpeste
Cel mai consumat produs alimentar din Romania se scumpeste

Pâinea se scumpește peste tot în lume

Bloomberg scrie că s-au scumpit chiar și cârligele de lemn cu 50%, dar și paleții și chiar și cartonul reciclat s-a scumpit cu 30%. Ambalajele costă și ele mai mult, așadarși prețul pâinii este de așteptat să tot crească.

Rusia, cel mai mare exportator de cereale din lume, se confruntă și ea cu aceleași probleme. Inflaţia din Rusia este de 6,5% și nu pare că va scădea în curând. Pâinea se scupeşte peste tot în lume, din Sri Lanka şi până în Egipt şi America.

Așa cum era de așteptat, și în România sunt așteptate creșteri ale prețului la pâine, după ce prețul la energie a explodat pur și simplu. Industria de morărit şi panificaţie solicită o schemă de ajutor din partea statului, deoarece  scumpirea pâinii ese aproape imposibil de evitat.

„Preţul grâului este acum 1.100 de lei/tonă adus la moară. Este cel mai mare preţ înregistrat în luna august din istorie. Am mai avut în anii 2003-2004 o asemenea problemă, dar a fost mai târziu, în lunile septembrie-octombrie, dar noi din 10 august suntem pe 1.100 de lei tona de grâu, ceea ce este foarte mult. Noi am avut un preţ mare la grâu şi până în noua recolta şi atunci nu am modificat preţul pâinii, pentru că am zis că vine grâu din noua recoltă care e mai ieftin şi ne echilibrăm, dar din păcate ne-am dezechilibrat total”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popesc.

Urmăriți Impact.ro și pe