VIDEO Cum va arăta Cazinoul din Constanța, după ce va fi restaurat. Proiectul care va transforma edificiul într-o perlă a Mării Negre

Stefan Daniel 11.08.2019, 14:01
VIDEO Cum va arăta Cazinoul din Constanța, după ce va fi restaurat. Proiectul care va transforma edificiul într-o perlă a Mării Negre

Cazinoul din Constanța este unul dintre cele mai frumoase edificii istorice din România. Cu toate că se află în patrimoniul municipal, clădirea zace abandonată și în paragină de zeci de ani. Toate proiectele (pe hârtie) de restaurare au eșuat, iar primarii au dat mereu din umeri sau au fost evident dezinteresați de salvarea construcției maiestuoase. Un nou proiect, însă, promite să transforme cazinoul în perla Mării Negre.

Cazinoul din Constanța, un edificiu istoric de care nu-i pasă nimănui

Cum va arăta Cazinoul din Constanța, după ce va fi restaurat. Proiectul care va transforma edificiul într-o perlă a Mării Negre
Cam așa va trebui să arate cazinoul, după restaurare

Lucrările de construcție la Cazinoul din Constanța au început prin 1908 și s-au terminat în 1910, când a și fost inaugurat. Prin 1912 au mai fost făcute câteva retușuri. Ultima restaurare a fost prin 1986. De atunci, clădirea se află într-un continuu și foarte avansat proces de degradare, iar autorităților, nici constănțene, nici statale, nu le pasă.

Sunt motive pentru care a fost lăsat așa. Pe de o parte, chiar Legea achizițiilor publice a pus piedici în restaurarea lui. Pe de altă parte, ca să nu ne ascunde după degete, motivele țin și de faptul că primarii Constanței n-au avut, să zicem așa, norocul lui Sorin Oprescu, fostul primar general al Capitalei, de a se implica în proiecte mărețe cu unele beneficii personale.

Dar să ne axăm pe impedimentele legislative. În fond, România e făcută pentru legi, nu legile sunt făcute pentru România. Celebrul cazino a pierdut trei șanse importante de a fi salvat, pentru că toate au fost contestate în instanţă până când justiţia a decis, de fiecare dată, reluarea procedurii.

Cum ar putea fi salvat Cazinoul din Constanța – a patra șansă

Guvernanții ne promit că de data asta va fi altfel. În mai 2018, au modificat și Legea achizițiilor publice, în sensul că lucrarea nu mai este atribuită automat celui mai ieftin contractor. În plus, contestatarul unei licitaţii trebuie să depună o cauţiune de 2% din valoarea contractului.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Anul demarării proiectului de restaurare este chiar 2019 și promite plasarea edificiului din clasa de risc seismic II, cât e în prezent, în clasa de risc seismic III, chiar spre IV.

Sunt necesare o serie de intervenţii: reabilitarea zidului de sprijin, de apărare împotriva valurilor, prin desfacere şi refacere placări, inclusiv a elementelor prefabricate sparge-val, injectarea fisurilor existente cu substanţe de injectare sub presiune, refacere zidărie din moloane din aceeaşi piatră de zidăria existentă, cu respectarea soluţiilor din expertiza realizată pentru zidul de apărare din zona Cazinoului. „De asemenea, se are în vedere şi refacerea balustradei metalice conform soluţiei originare şi a parapetului în stil Art Nouveau. Vrem să redăm imaginea vechiului Cazino de la 1912“, spun reprezentanții Companiei Naționale de Investiții, care se va ocupa de restaurare.

Ți-am atașat în acest text și un clip cu un plan arhitectural digital care arată cum ar putea să arate cazinoul după restaurare. Practic, așa cum arăta la început, când a fost inaugurat.

Urmăriți Impact.ro și pe