Cum se vor plafona, de fapt, polițele RCA. Când se va merge pe cel mai mic tarif de primă

Stan Filon 19.03.2023, 19:03
Cum se vor plafona, de fapt, polițele RCA. Când se va merge pe cel mai mic tarif de primă

S-a aflat cum se vor plafona, de fapt, polițele RCA! Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că vrea să ofere stabilitate pieței asigurărilor din România, mai ales după ce compania Euroins România a rămas fără autorizația de funcționare și i se cere falimentul.

Cum se vor plafona, de fapt, polițele RCA

Așadar, vin vești bune pentru șoferii din România, care se vor bucura de prețuri mai mici la asigurarea obligatorie RCA. Decizia de plafonare a prețurilor la nivelul anului trecut a venit din partea Autorității de Supraveghere Financiară, care dorește să ofere stabilitate pieței asigurărilor, după ce i-a retras autorizația de funcționare companiei Euroins România, cel mai important jucător de pe piața din România.

Așadar, șoferii din România se vor bucura de prețuri la RCA la nivelul anului trecut, însă perioadă se pare că va fi una limitată. propunerea înaintată de ASF ar fi valabilă timp de numai șase luni de zile. Cu toate acestea, ultimul cuvânt de spus îl va avea Guvernului României, care trebuie să decidă dacă vor fi sau nu plafonate prețurile RCA.

Cum se vor plafona, de fapt, politele RCA 
Cum se vor plafona, de fapt, politele RCA

Unele prețuri au fost mai mari în 2022, decât în 2023

„Potrivit acestei propuneri, asigurătorii vor oferi polița de răspundere civilă auto la prețurile practicate cu un an în urmă. Mai mult, prețurile practicate de companii la polițele RCA nu vor putea fi crescute peste valorile de acum un an, pentru o perioadă determinată de timp – propunerea este de 6 luni – care să permită o reechilibrare a pieței.

În plus, Autoritatea de Supraveghere Financiară va anula taxa din contravaloarea polițelor RCA vândute, taxă pe care firmele de asigurare o achită către ASF, lăsând astfel mai mult spațiu asigurătorilor pentru a nu crește tarifele la polițe”, a declarat purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol.

În propunerea făcută de ASF Guvernului României, sunt și câteva excepții. Vorbim despre câteva categorii de tarife medii în martie 2022 care au fost mai mari decât cele din februarie 2023 (luate ca referință în analiza ASF). Astfel, o creștere se remarcă în cazul persoanelor fizice, atât pentru posesorii de mașini cu capacitatea cilindrică mai mică de 1.200 centimetri cubi, cât și peste. De asemenea, același lucru se observă și în cazul altor categorii de vehicule, cum ar fi motocicletele (aici fiind incluse și motoscuterele și ATV-urile).

Potrivit acestor date, pentru persoanele fizice cu vârsta între 41-50 de ani, posesoare a unor automobile cu capacitate cilindrică între 1.201 și 1.400 media pieței din martie 2022 a fost de 1.102 lei, în timp ce în februarie 2023 aceasta era de 1.083. De asemenea, pentru aceeași categorie de vârstă și o capacitate cilindrică între 1.801-2000, tariful mediu a fost de 1.520 de lei în martie 2022 și de 1.502 lei în februarie 2023.

Ce asigurări RCA au scăzut în 2023, față de 2022

La motocicletele cu o capacitate cilindrică mai mare de 50 de centimetri cubi, tariful mediu în martie 2022 a fost de 511 lei în cazul persoanelor juridice și de 456 de lei în februarie 2023. Pentru persoanele fizice tariful mediu a fost de 493 de lei în martie 2022 și de 474 de lei în februarie 2023.

Transportatorii sunt categoria pentru care media pieței din februarie 2023 pentru polița RCA a crescut foarte mult comparativ cu cea din martie 2022. Aceasta se majorase de la 8.173 lei la 9.218 lei, în cazul persoanelor fizice, ceea ce a însemnat o creștere de 13%. În ceea ce privește persoanele juridice, tariful mediu crescuse de la 9.462 lei la 10.264 lei, fiind o majorare de 8%.

O categorie de mașini care a înregistrat o creștere consistentă a tarifelor de referință a polițelor RCA era și cea reprezentată de autocare. Aici creșterea aferentă perioadei martie 2022/februarie 2023 a fost de 51%, tariful de referință urcând de la 4.635 de lei la 6.068 de lei.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...