Cum se udă corect gazonul vara? Cele 10 reguli de aur pe care le respectă grădinarii profesioniști

Emanuela Pană 12.06.2023, 19:57
Cum se udă corect gazonul vara? Cele 10 reguli de aur pe care le respectă grădinarii profesioniști

Dacă grădina este locul tău preferat de petrecere a timpului liber, atunci cu siguranță vrei ca gazonul să fie sănătos, verde și uniform. Cu alte cuvinte, să arate impecabil. Însă, pentru ca acest lucru să fie posibil, gazonul are nevoie de o îngrijire corespunzătoare. Tunderile regulate și irigarea reprezintă aspecte esențiale. Iată cum se udă corect gazonul vara.  

Ghid util pentru îngrijirea gazonului  

Irigarea gazonului este un proces deosebit de important în menținerea unei grădini sănătoase, lucru pe care toți grădinarii îl știu. Însă, cât de des trebuie udat gazonul, de câtă apă are nevoie pentru a dezvolta rădăcini puternice și sănătoase și care este perioada potrivită pentru îngrijirea gazonului? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care nu toți ar ști să răspundă și de care ne vom ocupa în acest material.  

Apa, alături de aer, lumină și nutrienți asigură o creștere armonioasă a semințelor și, mai departe, a gazonului din grădina ta. Toate aceste elemente sunt necesare ca gazonul să se dezvolte și să înfrumusețeze constant spațiul verde din jurul casei tale.  

Udarea gazonului în mod regulat va face ca iarba să se mențină verde pentru mai mult timp. Altfel spus, irigarea gazonului ajută ca iarba să se păstreze perfect hidratată, în special în sezonul cald, atunci când ploile sunt rare.  

Pe timp de primăvară și toamnă lucrurile sunt ceva mai simple, astfel că gazonul trebuie udat o dată la două zile. Odată cu venirea verii, acesta trebuie irigat mai des, în funcție de condițiile meteo. Perioada din zi potrivită pentru udarea gazonului este dimineața, până în ora 08:00.  

Citește și: Amestecul puternic care te scapă de buruienile din grădină. Uită de produsele din comerț

Cum se udă corect gazonul vara? 

Pentru ca gazonul din curtea ta să arate perfect, trebuie să îl uzi în mod constant. Vara, gazonul trebuie udat de două ori pe zi, dimineața și seara (după orele 19:00 – 20:00). Nu este recomandat să uzi gazonul în miezul zilei, deoarece apa se va usca pe firul de iarbă și nu va mai pătrunde la rădăcină. Așadar, în perioada verii, ideal ar fi să uzi gazonul cât mai devreme. 

Cum se uda corect gazonul vara
Sfaturi pentru udarea gazonului vara

O altă variantă ar fi să uzi gazonul cu o cantitate mare de apă de două ori pe săptămână, în loc să îl uzi zilnic cu mai puțină apă. În cazul rulourilor de gazon „regula“ se schimbă. Acestea trebuie irigate din abundență de 3-4 ori pe zi, în primele două săptămâni după ce l-ai montat.  

Irigarea lor în mod regulat va facilita prinderea rapidă de sol și crearea unui aspect uniform, fără spații între rulouri. După ce gazonul a crescut, timpul de irigare este de cel mult 15 minute. De asemenea, trebuie să ai grijă la cantitatea de apă întrebuințată.  

Apa în exces va rămâne în sol, iar rădăcinile vor putrezi din cauza umezelii (apa în cantități mari scoate aerul din sol, lăsând iarba fără oxigen și în pericol de putrezire). Prin urmare, vei distruge gazonul. Pe de altă parte, un gazon deshidratat poate deveni maroniu și fărâmicios și poate muri.  

Secretul unui gazon cu aspect excelent constă în menținerea acestuia suficient hidratat în orice moment. Un mod simplu și confortabil de a-ți menține grădina hidratată îl reprezintă un sistem de stropire. Aspersoarele pot fi fixate în sol, montate pe suporți sau pot fi mutate pe gazon în timpul udării. 

Pentru rezultate optime, evită următoarele: 

  • Udarea excesivă; 
  • Udarea de prea multe ori pe zi; 
  • Tunderea gazonului la mai puțin de 5 cm vara. 

Lasă iarba să crească 

În lunile de vară gazonul trebuie lăsat să crească ceva mai mare înainte de a-l tăia. Dacă iarba e mai înaltă atunci când este tăiată, rădăcinile sale vor crește mai adânc, ajutând la o stocare mai bună a apei. În plus, iarba puțin mai înaltă protejează solul de razele soarelui, menținând umezeala. Prin urmare, va fi nevoie de mai puțină apă pentru a uda gazonul.  

Vezi și: Cum se udă plantele iarna? Amestecul secret al grădinarilor le va ajuta să reziste înghețului

Zece reguli generale de udare a gazonului  

Iată zece reguli generale de irigare a gazonului de care ar trebui să ții cont pentru a păstra iarba verde, sănătoasă și perfect hidratată în lunile călduroase de vară: 

  • Udarea gazonului se face fie dimineața devreme, fie seara târziu (înainte să se înnopteze); 
  • Gazonul proaspăt instalat trebuie udat zilnic, din abundență, în primele două săptămâni, pentru ca solul să fie constant umed, dar fără să băltească la suprafață; 
  • Gazonul trebuie irigat cu o cantitate suficientă de apă, astfel încât ea să ajungă la rădăcini; 
  • În lunile de primăvară sau toamnă, udarea gazonului se face o dată la două zile, nu mai mult de 10-15 minute de fiecare dată; 
  • În zilele toride de vară, irigarea gazonului se face zilnic sau chiar de două ori pe zi (dimineața și seara), în funcție de condițiile meteo. Dacă e foarte cald, durata poate să crească la 20 de minute; 
  • Nu este bine ca gazonul să rețină apă la suprafață. Dacă s-au format bălți, înseamnă a fost folosită prea multă apă; 
  • Zonele care se află la soare au nevoie de mai multă apă decât cele poziționate la umbră; 
  • Solul nisipos necesită mai multă apă decât solul argilos. Așadar, atunci când stabilești timpul și cantitatea de apă aplicată gazonului, trebuie să ții cont de informațiile cu privire la sol; 
  • Nu în ultimul rând, este necesar să verifici constant starea și condiția gazonului din curte. Dacă iarba este îngălbenită și uscată, iar firele răsucite, este clar că ai de-a face cu un gazon deshidratat.  

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...