Cum se transformă o platformă industrială din România cu bani europeni. Exemplul ”mamutului” de la Brașov

Iancu Andreea / 11.01.2021, 10:27
Cum se transformă o platformă industrială din România cu bani europeni. Exemplul ”mamutului” de la Brașov

O platformă industrială din România ar urma să se transforme în mod spectaculos. Decizia a fost luată de către autorități, care au și lansat licitația pentru crearea documentației celei mai mari amenajări din oraș. Locuitorii din Brașov vor fi primii beneficiari ai proiectului ce urmează să se realizeze cu finanțare europeană, transformând platforma industrială într-un parc.

“Rulmentul”, o platformă industrială uitată de vreme, va deveni cel mai mare parc din Brașov

Primăria Brașov a lansat deja licitația pentru documentația celui mai mare parc din oraș. Acesta urmează să fie amenajat în locul unde se află o platformă industrială celebră.”Rulmentul” va fi complet transformată, suprafața de 32 de hectare fiind reconfigurată și amenajată pentru a servi drept spațiu verde și nu numai. Investiția se ridică la suma de aproximativ 9 milioane de euro, bani ce vor fi obținuți în principal prin fonduri europene. Unele dintre atracțiile parcului ar urma să fie un Muzeu Tehnic, un Centru Expoziţional, Studio pentru realizarea de filme, locuri de joacă şi altele.

Am lansat licitaţia pentru documentaţia Parcului Rulmentul – mai mare decât orice parc existent acum în Braşov!, a anunţat, ieri, primarul Allen Coliban.

O platformă industrială din Brașov va suferi o transformare completă
O platformă industrială din Brașov va suferi o transformare completă

Orașul Brașov, Capitala Verde a României

Brașovul va căpăta o frumusețe aparte datorită proiectului prin care zona industrială “Rulmentul” se transformă într-un parc cu spațiu verde precum și numeroase alte atracții pentru vizitatori. Primarul Allen Coliban și-a propus să refacă în orașul montan legătura cu natura care îl înconjoară. Astfel, pentru ca locuitorii să beneficieze de mai multă zonă de verdeață, oficialul a decis să transforme orașul Brașov în Capitala Verde a României prin această inițiativă.

Paradoxul la Braşov este că, deşi suntem înconjuraţi de natură, nu avem niciun parc adevărat, aşa cum vezi în oraşele europene sau chiar în unele oraşe din România. Mai mult, în ultimii ani, am văzut că am şi pierdut din puţinul spaţiu verde pe care îl avem. Lucrurile se schimbă în bine! Ne-am propus să facem Braşovul Capitala Verde a României, aşa că am lansat licitaţia privind documentaţia pentru un amplu proces de reconversie urbană a 32 de hectare din zona fostei platforme industriale Rulmentul, a mai precizat primarul Braşovului.

Platforma industrială se va transforma în cel mai mare parc din orașul Brașov
Platforma industrială se va transforma în cel mai mare parc din orașul Brașov

Parcul va fi finanţat din bani europeni

Anunțul de licitație privind serviciile de documentație tehnico-economică a fost deja trimis spre publicare și privește proiectul denumit ,,Reconversie zone abandonate în zone verzi – Zona Industrială Rulmentul”. Pentru realizarea acestuia, autoritățile s-au asigurat că primesc și finanțare. În proporție de 98%, aceasta este asigurată datorită Programului Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020.

Acest program este inițiat de Uniunea Europeană și este menit să sprijine autoritățile locale pentru pregătirea documentațiilor necesare pentru accesarea programelor de finanțare nerambursabilă, potrivit exerciţiului financiar al Uniunii Europene 2021-2027. Practic, proiectul își propune reconversia a 32 de hectare din fosta platformă industrială, transformând suprafața în cel mai mare parc de agrement din Brașov. Termenul limită până la care se depun ofertele este 17 februarie și se estimează că valoarea acestei achiziții ajunge la 1,7 milioane de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI