Cum se scrie un acatist – ce trebuie să treci pe foaia de hârtie care ajunge la preot

Daria Petrescu 22.10.2020, 08:59
Cum se scrie un acatist – ce trebuie să treci pe foaia de hârtie care ajunge la preot

De multe ori, credincioșii nu înțeleg semnificația exacta a Acatistului.  Slujba în sine a Acatistului este confundată cu unele cereri speciale pe care aceștia le alcătuiesc. Merg la biserică și enimeră conținutul nevoilor vieții personale. În realitate, lucrurile sunt mult mai profunde. Sunt câteva elemente de care cei care vor să lase un Acatist la bisercă, să țină cont. Iată cum se scrie un Acatist și ce trebuie să faci când ajungi cu foaia de hârtie care ajunge la preot.

Cum se scrie un acatist

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să treceți data pe Acatist. Se face acest lucru în partea dreaptă de sus a foii. La mijlocul foii scrieți Acatist. Următorul pas este să specificați numărul de zile pentru care vrei să ți se citească acatistul (7 zile, 10 zile, 30 de zile, 40 de zile etc).

De asemenea, sub cuvântul Acatist precizați dacă acesta este pentru vii sau morți. Indiferent de alegere, trebuie să enumerați unele sub altele, prenumele persoanelor pentru care dorești ca preotul să se roage.

De cele mai multe ori, oamenii trec cu vederea ordinea în care sunt trecute prenumele. Acest lucru este extrem de important. Pentru cei care nu știu care este ordinea, iată cum trebuie să procedați.

Această ordine este următoarea:

– Preotul care te-a botezat

– Preotul care te-a cununat

–  de asemenea, preotul care îți este duhovnic

– Naşii de botez

– Naşii de cununie

– Părinţii şi fraţii

– Socrii și cumnații

– Tu, soțul și copiii

– Finii de cununie

– Finii de botez

– Bunici, unchi, mătuşe, verişori etc.

– Prieteni

Ordinea nu este obligatorie, însă este esențială în cazul în care vreunui prenume trebuie să I se acorde mai multă importanță. Preotul va ține cont de acest lucru atunci când va citi Acatistul. De cele mai multe ori, persoanele care au contribuit la formarea noastră spiritual sunt în capul listei.

Ce conține partea de sfârșit a acatistului

La finalul Acatistului pentru vii, specifici pentru ce anume te rogi, folosind formula: Mulțumim Domnului pentru toate cele dăruite și ne rugăm pentru…’. Dea semenea, această formula  va fi completată de fiecare cu dorințele și nevoile pe care le are.

Acatistul pentru morți se încheie cu următoarea formulă: Cu tot neamul lor cel adormit’. Ultimul cuvânt care apare pe ambele acatiste este Amin’.

Ce este, de fapt, un Acatist

Chiar dacă credincioșii lasă un Acatist atunci când aung la biserică, puțini știu cât este de important felul în care procedă. Ce este, de fapt, un Acatist.

Slujba Acatistului unui sfânt se citeşte de regulă în ziua prăznuirii sale, fie dimineaţa, înaintea săvârşirii Sfintei Liturghii, fie seara, după slujba Vecerniei.

Acatistele sunt rugăciuni prin care putem cere mai ales mijlocirea Sfinților pe lângă Dumnezeu. Acestea  ne ajuta sau ne izbăvește la vreme de nevoie și de necaz.

Prin cuvântul Acatist se înţelege în primul rând slujba liturgică alcătuită de Biserică întru cinstirea unui sfânt, aducându-i acestuia laudă pentru viaţa sa minunată şi pentru minunile pe care le lucrează în viaţa credincioşilor. Pe lângă Acatistele închinate sfinţilor, avem şi Acatiste închinate Mântuitorului sau Maicii Domnului.

 

Urmăriți Impact.ro și pe