Reportaj. Românilor nu le este frică de virus! Ce au făcut alegătorii în ziua votului pentru primărie. Secția de votare vs biserică. VIDEO

Andrei Cezar 27.09.2020, 19:04
Reportaj. Românilor nu le este frică de virus! Ce au făcut alegătorii în ziua votului pentru primărie. Secția de votare vs biserică. VIDEO

Românii se află în fața unui nou test al responsabilității civice, al cărui rezultat se va materializa în următorii patru ani. Alegerile locale 2020 se desfășoară în condiții speciale de pandemie, cu reguli sanitare stricte ce trebuie respectate pentru a limita răspândirea virusului. Oamenii au înteles că își pot exercita dreptul la vot chiar și în situații inedite, așa cum este cea de față. Fie că au mers întâi la secția de votare și apoi la biserică, sau invers, credința românilor a fost aceeași: că prin cerneala de pe ștampilă, imprimată pe buletinul de vot vor reuși să schimbe ceva în bine. Iată ce au făcut alegătorii în ziua scrutinului pentru primărie.

Românilor nu le este frică de virus! Cum s-au împărțit românii între alegeri, biserică și piață

Liceul Jean Monet din Capitală. Ora 7:00, secția de votare se deschide. Timid, alegătorii încep să-și facă apariția și să intre în cabinele de vot. Nu a durat mult, iar culoarul destinat acestora din curtea liceului, delimitat cu marje speciale, a fost ocupat, respectându-se distanțarea fizică de minim un metru și jumătate între oameni.

La ieșirea din secțiile de votare, alegătorii s-au arătat încrezători în alegerea făcută, sperând totodată că votul lor va aduce o schimbare în bine pentru viitor.

Însă părerile au fost împărțite atunci când a venit vorba de organizarea acestui scrutin. În timp ce unii dintre ei au fost foarte mulțumiți, alții s-au arătat deranjați de timpul mare petrecut până la intrarea în cabina de vot. ”Am stat 40 de minute”, a spus unul dintre alegători. Totuși, alegătorii s-au simțit în siguranță datorită măsurilor sanitare.

Printre cei care s-au prezentat la urne s-au numărat și fostul președinte, Traian Băsescu și actualul șef de stat Klaus Iohannis care au avut un îndemn pentru români: să meragă la vot.

De la biserică, fuga în cabina de votare

Și cum alegerile au loc în ziua de duminică, mulți oameni au trecut mai întâi pe la biserică să se roage și să aprindă o lumânare în speranța unor vremuri mai bune. Ne-au mărturisit că după slujbă vor merge să își exercite dreptul la vot. Însă nu toți. Unele persoane s-au arătat dezinteresate de acest aspect, dezgustate fiind de clasa politică a ultimilor 30 de ani.

În piață, printre tarable pline cu fructe și legume am întâlnit români cu simț civic care au mers la vot încă de la primele ore ale dimineții. Speranțele lor nu sunt prea mari de la viitorii aleși locali, după cum chiar ei mărturisesc, dar au dat un vot de încredere celor pe care îi consideră potriviți. Însă nu toți cei pe care i-am întâlnit au avut curajul de a se prezenta la urne. Un domn trecut bine de prima tinerețe a recunoscut că frica de coronavirus i-a învins dorința de a vota și astfel va sta acasă, evitând riscul de îmbolnăvire. Tot el ne-a mărturisit că ai săi copii vor participa la procesul electoral.

Ce au făcut românii, înainte de votul de astăzi. Cu ce gânduri au intrat alegătorii la urne

Publicată de Impact.ro pe Duminică, 27 septembrie 2020

Urmăriți Impact.ro și pe