Rețeta pentru varza murată perfectă! Sfaturi esențiale de la gastronomul Radu Anton Roman pe care nu trebuie să le ratați

Stan Filon 05.12.2020, 18:13
Rețeta pentru varza murată perfectă! Sfaturi esențiale de la gastronomul Radu Anton Roman pe care nu trebuie să le ratați

Rețeta pentru varza murată perfectă! Iată cum poți să ai cea mai gustoasă varză murată! Rețeta este una specială, pe care regretatul Radu Anton Roman a împărtășit-o tuturor. Tot ce trebuie să faci este să urmezi pașii de mai jos și așa te vei bucura de varză muratî de calitate toată iarna. Este foarte important și recipientul în care depozităm varza. Acesta trebuie să fie de lemn, pentru ca zeama să fie una limpede.

Rețeta pentru varza murată perfectă

Iată ingedientele pentru cea mai gustoasă rețetă de varză murată

Verze, câte încap în putinică (cam 20-25 să zicem)
20 crengi de mărar uscat
10 rădăcini hrean
10 legături cimbru uscat
1 pahar piper boabe
4-5 pumni boabe de porumb
3-4 gutui galbene
sare, cam 1,5 kg, grunjoasă.

Mod de preparare varză murată

Este important ca varza să fie lăsată vreo 10-15 zile afară, s-o bată bruma. Așa se frăgezește cel mai bine. Butoiul se opăreşte şi se lasă o zi cu apă şi var nestins, 1 kg, să se cureţe. Se spală iar, în câteva ape, neapărat clocotite.  Și capacul se opăreşte bine. Pe fundul butoiului care e pus în pivniţă se presară mai întâi un strat de sare, foi de varză, ceva cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui. Căpăţânile de varză se curăţă de foile lovite şi se şi scobesc pe cotor, după care se cracă cu cuțitul în formă de cruce, pentru câțiva centimetri. După aceea, varza se îndeasă bine în butoi, cu cotorul în sus.

Reteta pentru ca mai buna varza murata
Reteta pentru ca mai buna varza murata

Cum se pritocește varza

Se presară sare pe fiecare varză, se mai potrivesc rădăcini de hrean, mărar, porumb şi cimbru, piper, felii tari de gutuie şi se pun alte verze, tot aşa, strat după strat, până se umple butoiul. În dreptul cepului se face o leasă de crenguţe de mărar, să nu se astupe, să se poată pritoci. Ultimul strat e de sare. Se potriveşte capacul şi se apasă cu o lespede de gresie curată, pentru ca întreaga varză să stea sub apă.

După o săptămână se face prima pritoceală: se goleşte butoiul pe la cep, se vântură zeama, turnându-se iar în butoi, pe deasupra. Se poate pritoci și altfel. Cu un furtun se suflă puternic până pe fundul butoiului,pentru ca sarea să se topească mai bine.

Se gustă zeama, se mai potriveşte de sare: ori se mai pune sare, ori se mai ia din zeamă și se înlocuiește cu apă. Se mai pritoceşte, o dată la săptămână, până s-a acrit ca lumea, apoi, tot la 10-20 zile (după cât e de cald ori frig). E bună deja la 3 săptămâni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...